In de robotica bieden ontwikkelingen in de sensortechnologie, de ICT en de robotica zelf de faciliteiten om complexe taken autonoom en met hoge precisie uit te voeren. In het Interreg IVA-project SmartBot werken Duitse en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen samen aan de ontwikkeling van robots voor de landbouwsector (AgroBot), maritieme sector (RoboShip) en de industriële sector (SinBot). Stodt Toekomst is een van de deelnemers.
Het bundelen van kennis en mogelijkheden biedt het vereiste niveau om robotica universeler te maken, zeker nu de vraag naar gespecialiseerde kennis en steeds complexere innovaties alleen maar toeneemt. Een trend die daarbij een rol speelt, is dat de Europese industrie steeds meer verschuift naar afwisselende kleine series en het realiseren van unieke producten in plaats van het vervaardigen van massaproducten. De huidige generatie robots is echter niet flexibel en intelligent genoeg om in snelle en wisselende productie-omgevingen te worden ingezet.
SmartBot
De samenwerking tussen de bedrijven en kennisinstituten heeft zich de afgelopen jaren gericht op een aantal vlakken binnen de robotica. Het betreft sensoriek, intelligentie, mobiliteit, communicatie, veiligheid en het (robotica)platform zelf. Het zijn deze zes activiteiten die tot één geheel moeten worden gesmeed met als resultaat een zevental demonstratiemodellen, waarvan vijf voor de landbouw, een voor de industrie en een voor de maritieme industrie.
Voor de industrie wordt een intelligent robotplatform gerealiseerd dat efficiënt, effectief en flexibel kan worden ingezet in de verspaningsindustrie. De SinBot (Smart Industrial Robot) is tot stand gekomen door een samenwerking van een tiental partners op het gebied van sensoriek, intelligentie, mobiliteit, communicatie, veiligheid en het platform zelf.
Het gebruik van flexibele robots wordt gezien als een veelbelovende vervanging voor freesmachines. Een robot kan composiet onderdelen flexibeler produceren en de investeringskosten zijn lager, maar heeft moeite met positionering en nauwkeurigheid. Het doel is het verkrijgen van een continue controle van de positionering om onnauwkeurigheden te compenseren.
AgroBot
Bij landbouwmachines gaat de huidige trend naar groter, sneller en zwaarder. Iedere boer wil maximaal rendement halen maar het resultaat is dat de bodemstructuur verslechtert en de huidige landbouwmachines vrijwel alleen nog op grote en rechte percelen hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Landbouwmachines zouden dus juist kleiner, lichter en wendbaarder moeten worden.
![SmartBot AgroBot](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2014/05/AgroBot-suikerbietenrooier_800-300x225.jpg)
Het werk uitvoeren met meerdere met elkaar communicerende (robot)machines (AgroBots) is een oplossing om optimaler gebruik te kunnen maken van de beschikbare percelen en binnen het boerenbedrijf de agrologistiek en de arbeid te verbeteren. Kleinere (robot)machines gebruiken bovendien minder energie en wellicht zouden ook andere energiebronnen kunnen worden toegepast.
Een van de meest aansprekende lopende projecten is een oogstrobot voor suikerbieten. Het lokaliseren van de suikerbiet, de juiste positie van het voertuig kiezen, het verwijderen van het blad en de hoeveelheid aarde die aan de biet kleeft bepalen om de mate van reiniging te bepalen, zijn voor intelligente sensoren eenvoudig te realiseren. Door robots onder leiding van een commander te laten samenwerken, worden deeltaken van het oogstproces verdeeld.
RoboShip
Europese werven vormen de top binnen de competitieve scheepsbouwwereld . Ze bouwen schepen die over specifieke meerwaarden beschikken voor de maritieme wereld, maar moeten hun productiekosten reduceren om mee te kunnen blijven doen. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van gestandaardiseerde componenten, processen en het ontwerpen en automatiseren van het grootste deel van hun productieproces.
Om een schip optimaal te kunnen stabiliseren, worden ballastwatertanks gebruikt. Deze zijn dusdanig geconstrueerd dat zij voor mensen vrijwel niet toegankelijk zijn voor inspectie. Zelfs voor robots is het bijna niet te doen. De doelstelling van RoboShip is het ontwikkelen en ontwerpen van een intelligente multi-sensor robotsysteem voor de inspectie en het onderhoud van deze watertanks.
Het volledig artikel vindt u in het mei-nummer van Aandrijftechniek.