Paradepaardje van machinebouwer Galesloot Constructie is de machine die in de grasmat van een sportveld een kunststof draad bijsteekt, waardoor een hybride grasmat ontstaat. Het zware werk van de machine werd altijd gedaan door hydraulische cilinders, maar omdat gemorste olie een grasmat zelden goed doet, ging Galesloot op zoek naar een elektrisch alternatief. Die vonden ze.
“Je herinnert je vast de kunstgrasaffaire nog wel”, vraagt Micky van der Wilt die als hoofdengineer bij Galesloot Constructie verantwoordelijk is voor de technische realisatie van het groeiend aantal machines dat zijn bedrijf in de markt zet. “De in kunstgras verwerkte kankerverwekkende korrels maakten dat menig kunstgrasmat moest worden vervangen door een alternatief. Wij maakten al sinds 2012 carpetbeaters waarmee je kunstgras verwijdert. Maar sinds 2015 groeide door de affaire ook de vraag naar zogenoemde hybride velden. Dit zijn grasvelden waar om de twee centimeter een kunststof PE-draad wordt bijgestoken. Je behoudt hiermee de natuurlijke eigenschappen van gras, maar maakt de mat wel een stuk slijtvaster. Bovendien is de afwatering van een hybride veld veel beter, zodat de bespeelbaarheid bij regen er ook een stuk op voorruit gaat.”
![](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2024/10/grasmatsteker-6a.jpg)
![](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2024/10/grasmatsteker-6b.jpg)
Gepatenteerde steektechnologie
De overstap naar hybride leidde in 2015 tot een aanvraag van het Engelse SISGrass. Als wereldwijd actieve aanlegger van sportvelden – voor met name voetbal, cricket en rugby – waren zij op zoek naar een kunstgrassteker die kunstgras efficiënt kon bijsteken. Hoewel Galesloot tot op dat moment nog geen machine hiervoor in het assortiment had, werd het vertrouwen in de relatief jonge machinebouwer uit Nederhorst den Berg al snel beloond: het resulteerde in een slim en inmiddels gepatenteerd steekprincipe, dat het aantal steken per uur ten opzichte van bestaande steekmachines verdubbelde.
![](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2024/10/grasmatsteker-4.jpg)
Om de twee centimeter
Hoe werkt de innovatieve machine precies? Micky van der Wilt legt het gedetailleerd uit. “Bij een hybride veld gaat het meestal over een draad van 20 cm lengte die 18 cm diep de grond in wordt gestoken. De resterende twee centimeter steken boven het maaiveld uit.” Afhankelijk van de grootte van de machine gaan er 40 naalden met een onderlinge afstand van 2 centimeter gelijktijdig de grond in, waarbij er per slag 40 cm aan PE-draad wordt gestoken: de op lengte gesneden draad gaat als een lus de grond in.
Lees het volledige artikel in de jongste editie van het magazine van Aandrijftechniek.