Ga naar hoofdinhoud

Yaskawa Benelux neemt vestiging op BIC in gebruik

De verhuizing van Yaskawa Benelux naar de Brainport Industries Campus in Eindhoven is een feit (foto's: Paul Quaedvlieg)

Afgelopen week nam Yaskawa Benelux op feestelijke wijze haar nieuwe vestiging op de BIC (Brainport Industries Campus) in gebruik. Diverse gasten uit binnen- en buitenland, medewerkers, distributeurs en andere genodigden konden het nieuwe open pand aanschouwen en tevens een demo zien van het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics, dat samen met enkele andere bedrijven is opgezet.

Volgens Eddie Mennen, Managing Director YASKAWA Benelux, is de verhuizing naar de BIC een ideale move. “Onze klanten zijn voor een groot deel bedrijven in de maakindustrie. We hebben nu KMWE als buurman en andere bedrijven om de hoek, maar ook de onderwijs zit hier vlakbij. Siemens PLM Software komt er straks ook nog bij. Het BIC is een open gebouw, snelle communicatie en je ontmoet elkaar dagelijks. Daarnaast kunnen we onze eigen innovatie op het gebied van robotica versnellen doordat we actiever in het innovatieprogramma van Brainport Industries gaan participeren.”

Advanced Manufacturing Logistics

Yaskawa draait al mee in het ‘Flexible Manufacturing-Fieldlab’, maar is sinds kort ook deelnemer aan het ‘Advanced Manufacturing Logistics’ lab. Dit lab, in samenwerking met KMWE, Rubix en IJssel Technologie, gaat onder andere in op de inzet van robots, cobots én mobiele robots, of een combinatie hiervan. Doel van dit lab is de optimale automatisering binnen een maakbedrijf waaronder bijvoorbeeld het vervoer van producten tussen verschillende CNC-machines. Dit soort projecten sluit aan bij de kerncompetenties van Yaskawa en kan tot nieuwe business kansen leiden.

Mennen ziet ook goede kansen om de samenwerking met het onderwijs verder invulling te geven. “Met het Summa College en met name Teclab, werken we al samen en willen we graag meer zaken oppakken. Maar ook als straks hbo- en universitaire opleidingen bij BIC aanhaken, zien we prima mogelijkheden voor een verdere en intensievere samenwerking.”

Flinke groei in Europa

Bruno Schnekenburger, CEO van YASKAWA Europa, ging verder in op de ontwikkelingen van Yaskawa in Europa. “De groei zit er goed in, met in 2010 een omzet van 274 miljoen euro naar 606 miljoen euro in 2018. Ook het aantal medewerkers groeide van 1200 naar 1900. In Europa ligt de focus op technologie, producten en applicaties. Kijken we naar de business units, dan zijn robotics en motion control voor ons het belangrijkst. Maar onze derde tak in de industrie is de Environmental Energy Division Europa, waarin we ons focussen op maritieme en windapplicaties.”

Over Yaskawa Benelux: “In 1994 werd de Yaskawa Drives & Motion groep opgezet via distributeur MCA lineair motion robotics in Varsseveld,” legt Schnekenburger uit. “Eg Waaijman zag in die tijd al in dat de Yaskawa regelaars meer konden dan anderen en ging daarmee in Nederland naar bedrijven toe. De eigenlijke robot-business zijn we begonnen in 1996 met Motoman Benelux in Breda en van daaruit naar Son, vlakbij Eindhoven. En dan nu de verhuizing naar de Brainport Industrie Campus, waar we nu ook, naast robots en motion control, gaan starten met de Environmental Energy Division.”

Daarna volgden een aantal presentaties van onder andere Minister Ms. Kijima van de Japanse Ambassade, Niels Langenhuizen over de Brainport Industries Campus (samenwerking en verdere toekomstige uitbreiding) en Michel Weeda, Manager Innovation Program. Hij ging verder in op het Smart Industry Innovation Program van de BIC. Volgens hem is de BIC gericht op open samenwerking, veel spin-offs in de regio, maar ook field labs waar het draait om scholing, productie, ontwikkeling en ervaringen uitwisselen.

Midden in de Nederlandse industrie

Meino Noordenbos, CEO BT Brammer / Rubix Benelux ging verder in op de ontwikkeling en de rol van de Rubix Group en de betrokkenheid bij de Brainport Industries Campus. “Rubix heeft zo’n 40.000 klanten in de Benelux. We zijn in Europa sterk in food & beverage, maar vinden de farmaceutische industrie ook belangrijk. Daar kunnen we veel leren. Maar ook de automotive en aerospace industrie kunnen op onze belangstelling rekenen. Robots zijn in al deze takken van industrie een groeimarkt. Wereldwijd is er jaarlijks een 16% groei van robots, vandaar dat wij als Rubix met MCA lineair, motion, robotics midden in de industrie staan.

Tot slot toonde Koen Herps, Industrial Engineer Smart Industries & PhD student KMWE, het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics. “De uitdagingen die wij als KMWE hadden waren dat de geautomatiseerde logistiek in een maakbedrijf anders is dan die bijvoorbeeld in een warehouse. Het moet om een robuust design gaan, deze robots en AGV’s werken in een industriële omgeving. Maar naast de hardware, zijn intelligentie, software integratie en data transmission van groot belang. Zo kunnen we nu al simuleren wat een robot moet doen, zeg maar het ‘decision making’.

Mobiel gereedschap wisselen

Alle genodigden kregen daarna een rondleiding door het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics, waarbij de product AGV’s gewoon tussen het publiek doorreden, maar eigenlijk ook vaak stilstonden omdat mensen niet aan de kant gingen. Op weer een andere AGV stond een Yaskawa cobot gemonteerd, die volautomatisch gereedschappen uit een mobiel magazijn haalde, deze kon meten, maar zich ook kon verplaatsen naar een gesimuleerde CNC-machine om daar de gereedschappen te plaatsen.

De bedoeling is dat alle bewoners van de Campus op termijn gebruik kunnen maken van dit gecentraliseerde logistieke systeem.

Meer nieuws over Yaskawa? Kijk hier!

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven