Op 21 en 22 september organiseerde Schneider Electric in het Inspyrium te Cuijk haar Innovation Summit. Twee dagen in het teken van de huidige trends digitalisering, elektrificatie en duurzaamheid. Eindklanten, paneelbouwers, system integrators en machinebouwers konden deelnemen aan subsessies en andere leerzame demonstraties. Voor Schneider Electric was het tevens een showcase van de nieuwste producten die de komende maanden op de markt komen of net geïntroduceerd zijn. Aandrijftechniek liet zich onderdompelen in groene sferen en sprak met Sander van Dasselaar over de Nederlandse machinebouw.
Schneiders Innovation Summit is met name bedoeld voor een groot publiek van klanten en partners; van paneelbouwers en system integrators tot machinebouwers. Er waren diverse stands ingericht met voor ieder wat wils, alles binnen een ‘sustainable’ kader. Wat te denken van open proces automatisering, smart buildings, datacenters, cybersecurity, circulariteit van producten, slimmere fabrieksautomatisering en e-mobility. Sprekers van Schneider Electric zelf en partners gaven interessante break-out sessies. En er werden diverse nieuwe producten getoond die nu of binnenkort leverbaar zijn.
Ander businessmodel machinebouwers?
Aandrijftechniek kreeg kans om bij te praten met Sander van Dasselaar, Vice President Industry Nederland & België bij Schneider Electric. Wat is volgens hem momenteel de grootste uitdaging voor de industrie in Nederland? Van Dasselaar: “Naast de leveringsproblematiek van componenten en de steeds hogere energieprijzen merken we dat machinebouwers en eindklanten in een transitie zitten om alles meer digitaal te maken. Eindklanten – grote bedrijven als de Heinekens of de Friesland Campina’s – zijn op plantniveau echt wel bezig met digitalisering. Maar de digitale aansluiting met de machinebouwers en de end-of-line automatisering hangt nog met ‘losse flodders’ aan elkaar. De bedoeling is wel om die machines te integreren met de automatisering van de eindklant. Aan de andere kant zie je dat de machinebouwer zelf veel meer kan doen met de huidige technologie.”
Servitization – Machines-as-a service
Van Dasselaar doelt daarbij op servitization of ‘machines-as-a-service’. Dat is een verdienmodel voor machinebouwers naar de toekomst toe. “Daar zijn de Nederlandse machinebouwers nog wel conservatief. We staan aan de vooravond van een verandering om de digitalisering samen met de machinebouwers daadwerkelijk te implementeren. De interesse is er, de bewustwording is er ook al, maar het implementeren in de machines, is nog een brug te ver. Dat vergt een ander businessmodel.”
Lees meer over de visie van Van Dasselaar en de innovaties die tijdens Schneiders Innovation Summit werden getoond in de nieuwe editie van Aandrijftechniek.
Ook interessant: Partnerblog: multi-carriersystemen en digital twins; een revolutie in machine-ontwerp? (auteur: Van Dasselaar)