De Nationale Aandrijftechniekdag 2025 komt eraan!
Het wordt een dag vullend programma van 9.30 uur tot 16.15 uur geïnformeerd over boeiende onderwerpen. Verscheidene keynote sprekers komen aan het woord en stel ze nadien middels de Q&A vragen tijdens de huiskamersessies. Tussendoor is er de mogelijkheid om te netwerken tijdens een koffie moment, de lunch en de afsluitende netwerkborrel. Zie hieronder alvast een voorproefje van de onderwerpen die tijdens deze inspirerende dag aan bod komen.
Schrijf je in voor onze speciale nieuwsalert om op de hoogte te blijven van de laatste updates omtrent de Nationale Aandrijftechniekdag.
Meld je hier aan >>
Floating Solar bouwt drijvende zonneparken die energie opwekken. Deze parken kunnen een diameter van wel 100 meter bereiken en ze passen zich dynamisch aan de omgeving aan. Ze houden rekening met golfslag, getijden en de stand van de zon. Dankzij geavanceerde aandrijftechniek genereert een drijvend park al snel 1MWp aan energie.
Op steeds meer schepen zie je vliegtuigvleugels, maar niet als lading. Deze vleugels dienen als mechanische zeilen die helpen bij de voortstuwing. De Nederlandse rederij Chemship heeft onlangs vier VentoFoils op hun chemicaliëntanker Chemical Challenger geïnstalleerd. Dit is het eerste schip in zijn soort dat met foils gaat varen. Dankzij slimme aandrijftechniek bevinden deze foils zich altijd in een optimale stand en creëren ze hun eigen onderdruk.
Als eerste Nederlander de ruimte in gaan was niet de enige droom van Wubbo Ockels. Hij droomde er ook van om energie op te wekken met een vlieger. Zijn trots zou groot geweest zijn om te zien dat zijn startup, Kite Power, nu stappen zet om met één vlieger 100MW op te wekken. Om te ontdekken hoe dit mogelijk is, krijgen we een inkijkje in de machinekamer.
Elektrificatie is ongetwijfeld een van de belangrijkste trends in de vergroening van aandrijftechniek. Bij grote mobiele machines is dit echter een uitdaging. Toch liet Hydrauvision zich niet tegenhouden. Ze bouwden een funderingsmachine, die ook heien, om naar een elektrische aandrijving.
Zelfs als je motor zeer zuinig is en je regelaar nog zo slim, blijft de winst beperkt als er ergens in je aandrijflijn een verkeerde keuze wordt gemaakt. Hoe herken je de zwakste schakels en hoe smeed je ze vervolgens tot een samenwerkend geheel, zodat je je energieverbruik met wel de helft kunt verminderen?
Marco Pastoor en collega Franjo Stakovic werkten bij Grundfos en zagen dat er iets meer kon met ingeleverde pompen. Inmiddels sloten heel wat uitvoerders zich aan bij Circospin, circogemaal en circolektra. Dat ontzorgt de installatie-, industrie- en overheidsbranche met praktische en ketenbrede circulaire oplossingen door drie kernbegrippen samen te brengen: circulair, sociaal en verbindend.
Schrok je ook zo van het bericht dat TBI, het bedrijf dat de Tweede Kamer verbouwt, extra mensen moet aannemen voor de administratieve rompslomp rondom duurzaamheid. Vanaf 1 juli moet het namelijk van elke bouwmedewerker de footprint vastleggen. En waar nu nog slechts de grote bedrijven aan de beurt zijn, moeten hun leveranciers en uiteindelijk alle bedrijven binnen een paar jaar aan de CSRD voldoen. Dat gaat van productpaspoorten tot het vastleggen van de footprint van je activiteiten en alles daar omheen.
Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag geven we een kijkje in de keuken van bedrijven die hier al op voorsorteren en bieden we praktische handvatten om zelf eenvoudig en snel in actie te komen.