Ga naar hoofdinhoud

Airbus bouwt A380 om tot testbed met waterstofaandrijfsysteem

Airbus gaat een bestaande A380 ombouwen tot vliegend laboratorium voor waterstofaandrijvingen (foto's: Airbus)

In aanloop naar de introductie van een eerste nul-emissie vliegtuig in 2035 heeft Airbus aangekondigd een bestaande A380 om te bouwen tot vliegend laboratorium. Aan boord een aangepaste gasturbine die op waterstof draait, een waterstofdistributiesysteem en vier grote waterstof tanks.

Airbus heeft hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend met CFM International, een 50/50 joint venture van GE en Safran Aircraft Engines. Het waterstof-demonstratieprogramma zal rond het midden van dit decennium van start zal gaan.

Doel van het programma is een waterstofgasturbine te gaan testen aan de grond en in de lucht, ter voorbereiding op de ingebruikneming van een emissievrij vliegtuig tegen 2035. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een A380-vliegtestbed.

Vereisten definiëren waterstofaandrijfsysteem

Dit toestel zal worden uitgerust met tanks voor vloeibare waterstof die in Airbus-faciliteiten in Frankrijk en Duitsland zijn geprepareerd. Airbus zal ook de vereisten voor het waterstofaandrijfsysteem definiëren, toezicht houden op de vluchttests en het A380-platform leveren om de waterstofverbrandingsmotor in de vluchtfases te testen.

Speciale vliegtuigmotor

CFM International (CFM) zal de verbrandingsmotor, het brandstofsysteem en het motorbesturingssysteem van een GE Passport-turbofan aanpassen om op waterstof te kunnen vliegen. De motor, die in de VS wordt geassembleerd, is voor dit programma geselecteerd vanwege zijn fysieke afmetingen, geavanceerde turbomachines en brandstofstroomvermogen.

Airbus A380 testbed engine
De motor wordt langs de achterste romp van de A380 vliegend testbed gemonteerd, zodat de motoremissies afzonderlijk van die van de motoren die het vliegtuig aandrijven, kunnen worden gemeten. CFM zal een uitgebreid testprogramma op de grond uitvoeren voorafgaand aan de A380 vliegtest

Vooral veel data verzamelen

Volgens Sabine Klauke, Chief Technical Officer van Airbus, wordt de A380 niet alleen omgebouwd met een extra motor en waterstoftanks, maar wordt gehele toestel volgehangen met extra sensoren. “Engineers kunnen realtime aan boord en op de grond alle data verzamelen over het vliegen op waterstof. Door gebruik te maken van de expertise van Amerikaanse en Europese motorfabrikanten om vooruitgang te boeken op het gebied van waterstofverbrandingstechnologie, geeft dit internationale partnerschap een duidelijk signaal af dat onze industrie vastbesloten is om vliegen met nulemissie tot realiteit te maken.”

Schone luchtvaartindustrie in 2050

CFM deelt de ambitie van Airbus om de belofte na te komen die zij hebben gedaan bij het ondertekenen van de doelstelling van de Air Transport Action Group in oktober 2021. Deze belofte houdt in om de luchtvaartindustrie tegen 2050 te voorzien van een netto nul-uitstoot van CO2. Dit door het ontwikkelen en testen van de technologie die nodig is om nul-uitstoot vliegtuigen een realiteit te maken binnen de ambitieuze tijdlijn die is gedefinieerd.

Airbus A380 testbed hydrogen

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven