Ga naar hoofdinhoud

Arnhem zet in op slim gebruik groene energie

De wind- en zonne-energie worden opgewekt op het Industrie Park Kleefse Waard, een voormalig Akzo-terrein in Arnhem. (foto: Industrie Park Kleefse Waard)

De gemeente Arnhem heeft grote ambities als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot in de stad, samen met de inwoners en de ondernemers van Arnhem. Ze heeft de OpenRemote open source Internet of Things (IoT) oplossing gekozen om een intelligent management systeem voor groene energie te ontwikkelen. Hiermee kan de gemeente inzien hoe de aangesloten energiesystemen van regionale leveranciers presteren en ze automatiseren.

In het project worden zonnepanelen en windturbines, autolaadpalen, walstroom voor schepen en een grote batterij gekoppeld. Deze worden vervolgens via een webapplicatie inzichtelijk gemaakt en gestuurd. De zonne- en windenergie gaat in een samenwerking met shareNRG worden geproduceerd op de Kleefsewaard, een industriegebied ten oosten van de stad. De energie wordt vervolgens gebruikt door Walvoorzieningen Nederland voor het voeden van schepen aan de kade en door Allego voor het laden van elektrische auto’s in de stad.

Energie management

Om de lokaal opgewekte groene energie zo goed mogelijk te benutten, heeft gemeente Arnhem een energie management oplossing nodig. Deze moet kunnen voorspellen hoeveel energie zal worden opgewekt en moet het gebruik van de laadsystemen in combinatie met een aanvullende batterij (Super B) optimaliseren. Met de applicatie, gebouwd in het OpenRemote open source IoT platform, kunnen energiemanagers en de onderhoudsploeg de status van alle systeemcomponenten te allen tijde inzien.

Optimalisatieroutine

Dankzij de flexibele IoT oplossing zijn uiteenlopende communicatie protocollen te koppelen in één overkoepelend platform. Dat betekent dat alle onderdelen van het gedistribueerde energie systeem op de Kleefsewaard in een centraal systeem kunnen worden beheerd. Door weerdata toe te voegen is accuraat te voorspellen hoeveel energie er zal worden opgewekt. Hiermee kan de applicatie een optimalisatieroutine doorlopen, waarna commando’s naar de laadsystemen en de batterij worden gestuurd om zo de groene energie zo goed mogelijk te benutten.

Slim gebruik groene energie

Het platform kan de elektriciteitsopwekking, de consumptie en de schadelijke uitstoot voor de komende 24 uur te voorspellen. Die data wordt ingezet om de optimale momenten te kiezen om de batterij op te laden of te ontladen. Ook wordt de data gebruikt om te bepalen hoeveel elektriciteit nu het beste in het laden van de auto’s gestoken kan worden, rekening houdend met het aangegeven minimum.

KPI’s in rapportages

De applicatie heeft een dashboard waarin energiemanagers de besparing van schadelijke uitstoot en de financiële besparingen door de optimalisatie routine live kunnen volgen. Op de rapportagepagina worden key performance indicatoren getoond die belangrijk zijn voor het project.

Voorbeelden zijn zelfconsumptie (het deel van de opgewekte energie die direct lokaal wordt gebruikt) en autarkie (het deel van de energie consumptie die door lokaal opgewekte groene energie wordt geleverd). Gebruikers van het systeem krijgen automatisch bericht wanneer er zich abnormaal gedrag voordoet, zoals beschreven in automatiseringsregels, met daarin de eerste analyse van de mogelijke oorzaak.

Beveiligde omgeving

Momenteel ontwikkelt Arnhem een op maat gemaakte oplossing voor ‘New Energy Made in Arnhem’, met actieve ondersteuning van verschillende Arnhemse leveranciers en het OpenRemote team. Het eindresultaat zal een slim energie management systeem zijn dat perfect past bij de specifieke systeemcomponenten en rapportagebehoeften. Bovendien kan de gemeente Arnhem het systeem in de eigen beveiligde omgeving draaien. De applicatie wordt essentieel in het faciliteren en verbeteren van de werkzaamheden van zowel energiemanagers als onderhoudspersoneel.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven