Bosch neemt de markt van de stationaire brandstofcellen serieus. In 2024 is het bedrijf van plan om de serieproductie van decentrale energiecentrales op basis van vaste-oxide brandstofceltechnologie op te starten en de overeengekomen samenwerking met Ceres Power te intensiveren. Bosch streeft naar een productiecapaciteit voor SOFC-systemen van ongeveer 200 megawatt per jaar.
Na een succesvolle prototypebouw willen beide bedrijven nu in eerste instantie doorgaan met de pre-industrialisatie van de stationaire brandstofcel. De jaarlijkse productiecapaciteit voor SOFC-systemen van 200 megawatt per jaar zal genoeg zijn om ongeveer 400.000 mensen te voorzien van elektriciteit in hun huis. Het bedrijf gaat miljoenen euro’s investeren in de geplande serieproductie.
De productie zal plaatsvinden op de locaties Bamberg, Wernau en Homburg, terwijl de ontwikkeling zal plaatsvinden in Stuttgart-Feuerbach en Renningen. Bosch positioneert zich daarmee als systeemleverancier voor stationaire brandstofcellen met een eigen toegevoegde waarde in de cel- en stacksector.
Kleinere decentrale elektriciteitscentrales
De SOFC-technologie wordt gebruikt in de vorm van kleine, decentrale, netwerkbare elektriciteitscentrales in onder meer steden, fabrieken, handel, datacenters en op het gebied van elektrische oplaadinfrastructuur.
Bosch schat dat de markt voor decentrale energieproductie tegen 2030 een volume van 20 miljard euro zal bereiken. In totaal werken meer dan 250 Bosch medewerkers aan dit thema van de toekomst – 150 meer dan een jaar geleden.
Op naar serieproductie
“We zien de zeer efficiënte vaste oxide brandstofcel als een essentieel onderdeel van een duurzame energievoorziening. Daartoe bundelen we de expertise van Bosch in verschillende divisies”, zegt Dr. Christian Fischer, het directielid dat verantwoordelijk is voor de divisie Energie en Bouwtechniek.
“Met stationaire brandstofcelsystemen richt Bosch een nieuwe business unit op waarin ontwikkeling, productie, verkoop en service uit één hand komen”, vervolgt Fischer. “Samen met onze partner Ceres Power zetten we nu de volgende belangrijke stap naar serieproductie.”
Intensievere samenwerking Ceres Power
Sinds augustus 2018 werkt Bosch succesvol samen met Ceres Power bij de ontwikkeling van brandstofcellen en brandstofcelstacks. Al in het najaar van 2019 begon Bosch met de productie van prototypes in Duitsland en in januari 2020 verwierf het een aandeel van ongeveer 18 procent in de Britse onderneming. De samenwerking is nu uitgebreid tot de fasen die leiden tot de serieproductie in 2024. De contracten specificeren het verdere gebruik van technologie door Bosch van zijn samenwerkingspartner Ceres Power.
![](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2020/12/bosch-3-sofc_057-1024x576.jpg)
“We zijn er trots op dat we deze mijlpaal hebben bereikt in de samenwerking met onze belangrijke partner Bosch. De combinatie van innovatieve Ceres-technologie en de productieknowhow van Bosch heeft baanbrekende stationaire brandstofcelsystemen mogelijk gemaakt. Deze zullen helpen bij het oplossen van de wereldwijde uitdagingen van de transformatie van het energiesysteem”, zegt Phil Caldwell, CEO van Ceres Power. “We kijken uit naar de voortzetting van onze nauwe samenwerking met Bosch.
Compatibel met waterstof
Ceres Power is een leider in de ontwikkeling van innovatieve vaste oxide brandstofcellen en -stacks. Bosch heeft een uitgebreide technologielicentie van Ceres Power en produceert sinds 2019 brandstofcellen en -stapels in eigen beheer. Proeffabrieken op basis van de vaste oxide brandstofcel worden al met succes getest op verschillende Bosch locaties. De SOFC-systemen kunnen vandaag worden gebruikt met milieuvriendelijk biogas of aardgas – en zijn nu al compatibel met waterstof voor het energiesysteem van morgen.
Duurzame energievoorziening
Voor steden en grootstedelijke gebieden met een hoge energiebehoefte kunnen SOFC-systemen zorgen voor een duurzame energievoorziening – zonder uitstoot van stikstofoxide, schadelijke deeltjes of CO2. Met een totaal rendement van meer dan 85 procent is de vaste oxide brandstofcel duidelijk superieur aan elke andere energieconvertor.
Dr. Wilfried Kölscheid, bij Bosch verantwoordelijk voor de stationaire brandstofcellen, legt uit: “Afhankelijk van de energiebehoefte kan in de toekomst een willekeurig aantal systemen met hetzelfde vermogen met elkaar worden verbonden. Door de apparaten op deze manier in een netwerk op te nemen, kunnen virtuele energiecentrales worden gecreëerd die samen zorgen voor een vraaggerichte energievoorziening op het punt van verbruik.
Eerste publicatie 7-12-2020 door Paul Quaedvlieg