Ga naar hoofdinhoud

Corona-pandemie treft machinebouw over de hele linie

De corona-pandemie is nu in de hele machinebouwsector voelbaar (foto: Aandrijftechniek)

Corona treft de Duitse machinebouwsector zwaar. Orderverliezen en -annuleringen worden steeds meer zichtbaar bij negen van de tien bedrijven. Ook de reisbeperkingen zorgen voor grote problemen bij de bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse branchevereniging VDMA.

De corona-pandemie is nu in de hele machinebouwsector voelbaar. Negen van de tien bedrijven zien zichzelf getroffen door de economische gevolgen van de pandemie, zo blijkt uit de resultaten van het vierde VDMA-onderzoek onder de aangesloten bedrijven.

“De vraagzijde baart de machinebouwers steeds meer zorgen”, aldus VDMA-hoofdeconoom Dr. Ralph Wiechers. “Medio april had ruim driekwart van de ondervraagden al een merkbare of ernstige daling van het aantal bestellingen of annuleringen geregistreerd, en begin mei steeg dit cijfer nog verder tot 85 procent”, legt hij uit.

Negen van de tien bedrijven zien zichzelf getroffen door de economische gevolgen van de pandemie (bron: VDMA)

Onderdelen uit China

Volgens het onderzoek, waaraan 724 bedrijven deelnamen, belooft een blik op de toeleveringsketens enige hoop: hier is een lichte vermindering van de spanning te zien. Medio april gaf bijna de helft van de bedrijven nog aan dat ze aan de aanbodzijde merkbaar of ernstig waren getroffen. In het huidige onderzoek is het cijfer nu iets minder dan vier op de tien bedrijven. “Veel machinebouwers melden dat met name de problemen met de leveringen uit China afnemen”, zegt Wiechers.

Komende maanden blijven spannend

Het is ook bemoedigend dat de beoordeling van de ontwikkelingen in de komende drie maanden zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde wat is verbeterd. Medio april verwachtte 43 procent van de bedrijven dat de ordersituatie zou verslechteren. Begin mei verwachtte slechts iets meer dan 30 procent van de bedrijven een toename van de verslechtering aan de vraagzijde. Bijna de helft van de bedrijven verwacht echter dat de situatie de komende drie maanden spannend zal blijven.

Klanten weigeren de toegang

De bedrijven worden geconfronteerd met grote problemen als gevolg van reis- en verblijfsbeperkingen. Meer dan 80 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat er geen verblijfsvergunning wordt verleend of dat hun werknemers geen toegang krijgen tot het terrein van hun klanten.

Liquiditeitsknelpunten

Daarnaast stelt 62 procent van de klanten de acceptatie van geleverde machines uit te stellen of te weigeren, 43 procent van de machinefabrikanten meldt liquiditeitsknelpunten. Bijna een derde van de bedrijven ziet ook problemen op het gebied van transport en logistieke afhandeling of gezondheids- en hygiëne-eisen.

Vooruitzichten veranderen voortdurend

De verkoopverwachtingen in de machinebouw zijn de afgelopen zes weken nauwelijks veranderd. Bijna tweederde van de bedrijven verwacht voor 2020 nog steeds een omzetdaling van 10 tot 30 procent. Het merendeel van de bedrijven met een jaaromzet van meer dan 1 miljard euro is nog sceptischer: driekwart van de ondervraagden verwacht dat de omzet met dit bedrag zal dalen.

Medio april had ruim driekwart van de ondervraagden al een merkbare of ernstige daling van het aantal bestellingen of annuleringen geregistreerd, en begin mei steeg dit cijfer nog verder tot 85 procent (bron: VDMA)

“Gezien het dynamische economische klimaat kunnen deze omzetverwachtingen slechts een momentopname zijn. De vooruitzichten voor onze sector veranderen momenteel voortdurend. De 5 procent productiedaling die we begin maart voor het lopende jaar voorspelden, kan daarom niet langer worden gehandhaafd”, vat de hoofdeconoom van de VDMA samen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven