Tijdens de WoTS 2018 wordt ruimte gemaakt om het hele publiek – van engineer en machinebouwer tot aan de eindgebruiker – bij te praten over het thema energiebesparing. Daarbij wordt de hoofdvraag gesteld: wat moet ik doen voor een energiezuinige fabriek in 2028? Acht sprekers delen hun visie en ervaring en hebben hiervoor 10 minuten per persoon. Kernachtige lezingen dus, die in een vogelvlucht aangeven welke stappen zijn te maken om zowel nieuwe als bestaande fabrieken energie-efficiënter te maken en hiermee invulling te geven aan het Klimaatakkoord.
Het thema energiebesparing heeft al langer de aandacht binnen de industrie. Enerzijds omdat maatregelen om energie te besparen leiden tot een lagere energierekening, maar tevens omdat dit type besparing een bijdrage levert aan het behalen van het Klimaatakkoord. Hiermee is energiebesparing direct gelinkt aan CO2-reductie en duurzaamheid; thema’s die óók iedereen bekend zullen voorkomen.
‘Het gaat niet vanzelf’
Maar: Wat is het stappenplan om tot een energie-efficiënte fabriek te komen? Laten we zeggen: over tien jaar? En hoe ziet de bijbehorende roadmap eruit voor energiebesparende technologieën, systemen en plannen? De antwoorden op deze vragen worden gegeven tijdens het event ‘Wat moet ik nu doen voor een energie-efficiënte fabriek in 2028’ dat op 3 oktober tijdens de WoTS wordt georganiseerd. Ruud van Mossevelde (RVO) start het programma met zijn visie op de energietransitie van de industrie.
Hij geeft aan: “Het uitgangspunt is het Klimaatakkoord dat de kaders aangeeft waarbinnen de industrie met al haar eindgebruikers, toeleveranciers en producenten moet opereren. Berekeningen geven aan dat er tot 2030 investeringen nodig zijn van 15 tot 20 miljard euro; dat gaat niet vanzelf. Er zullen nog behoorlijke stappen moeten worden gemaakt willen we de doelstelling halen en dat betekent: schouders eronder!”
Lees het volledige artikel over de energie-efficiënte fabriek in 2028 in Aandrijftechniek van september 2018.