Ga naar hoofdinhoud

Dutch ICU Fighter is innovatief systeem voor draaien corona-patiënten (video)

Dankzij de vrijwillige inzet en steun van Brabantse ondernemers is het concept model van de Dutch ICU Fighter een feit geworden (foto: Life Science Business)

Life Science Business introduceert de Dutch ICU Fighter, het eerste gepatenteerde systeem om het ziekenhuispersoneel op de IC-afdeling te ontzorgen bij het Prone & Supine positioneren (buik- en rugligging) van coronapatiënten. Brabantse ondernemers hebben samen het concept model ontwikkeld. Het positioneringssysteem kan met de hand, mechanisch of elektrisch worden aangedreven.

“Het is onze intentie om de Dutch ICU Fighter op NON-PROFIT basis aan de Europese en Amerikaanse ziekenhuizen te leveren gedurende de coronacrisis. Bovendien willen we samen met Nederlandse bedrijven de Dutch ICU Fighter voor de Europese markt produceren”, aldus drs. Mehrdad Omidvar, uitvinder en CEO van Life Science Business.

“Hiermee kunnen we onze morele plicht richting de zorgverleners en de coronapatiënten naleven en onze huidige economie stimuleren. Dankzij de samenwerking met een 7-tal Brabantse ondernemers is het ons gelukt om het concept model van onze uitvinding op een zeer professionele wijze te ontwikkelen”.

Omdraaien met slecht twee zorgprofessionals

Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt dat (corona)patiënten met ernstige ARDS een goede respons geven door beademing in de prone (buik) positie. Door de inzet van de Dutch ICU Fighter kunnen de patiënten binnen 5 minuten omgedraaid worden met behulp van slechts twee zorgprofessionals. Nu gebeurt dat nog vaak met zes tot zeven personen.

Het inzetten van dit systeem zorgt ervoor dat de ziekenhuizen tijd besparen, minder personeel hoeven in te zetten en lagere zorgkosten hebben. Tevens zorgt het ervoor dat minder fysieke inspanning van het ziekenhuispersoneel vereist wordt.

Elektrisch, mechanisch of met de hand

“Inmiddels hebben we 4 verschillende versies, waaronder een elektrisch model en een mechanisch model ontworpen. Het concept model van de Dutch ICU Fighter bestaat uit twee draaisystemen met meerdere elektrisch bedienbare rolsystemen aan weerszijden van het bed.

Nadat de patiënt volledig gefixeerd is en de veiligheidsriem is vastgezet, wordt de patiënt met behulp van het liftsysteem opgetild, omgedraaid en in de juiste houding op het bed gelegd”, aldus Cristel Boot, werkzaam als industrieel designer bij Life Science Business.

Brabantse ondernemers

Dankzij de vrijwillige inzet en steun van Brabantse ondernemers is het concept model van de Dutch ICU Fighter een feit geworden. De firma Visual Brand heeft ervoor gezorgd dat er een professionele animatie film gemaakt is, waardoor de zorgprofessionals heel snel getraind kunnen worden. Firma Johan Boot heeft de metaalbewerking en technische aspecten uitgevoerd en Brabants Ontwerp het industriële design en de 3D-print.

Zeilmakerij C. Witte heeft gezorgd voor het speciale, uit Frankrijk afkomstige, textiel voor het rolsysteem, terwijl het professionele spuitwerk door Van Gestel Autoschade Etten-Leur is gedaan. HSA Breda heeft de belettering en MediPlus de benodigde medische hulpmiddelen geregeld.

Op zoek naar technologiepartners

“We zijn op zoek naar partners op het gebied van medische technologie, metaalbewerking, carbon technologie en aandrijfsystemen, die bereid zijn om samen met ons mee te denken en de productie lijn voor de Dutch ICU Fighter op te zetten. Door de productie voor de Europese markt in Nederland te houden willen wij samen met onze partners meer werkgelegenheid in Nederland creëren”, aldus Omidvar.

Life Science Business BV is een medisch technologie bedrijf dat zich focust op de ontwikkeling van innovatieve medische technologieën. Voor meer informatie over de Dutch ICU Fighter kunt hier contact opnemen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven