Brainport Industries en ROC Eindhoven (vanaf 1 januari 2013: Summa College) willen het technisch vakmanschap in de technologieregio Eindhoven naar een topniveau brengen. Het onlangs opgerichte Teclab (technology & education lab) krijgt een rijksbijdrage van € 1,9 miljoen. Ook de Stichting Praktijkopleidingen Metaal en Mechatronica (SPOMM) is partner in het Teclab. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met Fontys Hogescholen en hetPoint One innovatieprogramma van het Ministerie van Economische Zaken.
De initiatiefnemers leggen de focus op talent- en kennisontwikkeling door hoogkwalitatieve technische opleidingen op het niveau van BMO+ te realiseren. Het gaat om gespecialiseerde opleidingen op het gebied van onder meer mechatronica, precisietechnologie, fijnmechanische technieken en meet- en regeltechniek. Hans van Brussel is vanuit de School voor Techniek van ROC Eindhoven benoemd tot directeur van Teclab.
Vakmensen cruciaal
Goed opgeleide technische vakmensen zijn cruciaal voor het innovatievermogen en de concurrentiekracht van Nederland. Niet alleen kennis maar vooral knowhow is voor maakbedrijven van groot belang. Leerlingen kunnen op het hoogste niveau opgeleid worden als ze in contact zijn met technologiebedrijven die dagelijks inspelen op de markt en technische ontwikkelingen.
Met de toegekende subsidie kunnen onder meer moderne machines worden aangeschaft voor computergestuurde technische bewerkingen op school. Een groepje studenten is al bezig een 3D printer voor Teclab te assembleren en te installeren. De studenten kunnen stages en leer-werkprojecten in technologiebedrijven volgen, waar ze op machines van topkwaliteit ervaring opdoen. Tevens gaat Teclab een rol spelen in het scholen van werknemers van bedrijven, zodat kennis en vaardigheden wederzijds op peil zijn en blijven.
Instroom bevorderen
Teclab heeft ook als doel meer jongeren en zij-instromers voor techniek te interesseren. De komende jaren wordt het vervullen van vacatures in het technisch bedrijfsleven immers één van de grootste uitdagingen op de arbeidsmarkt. Als Brainport de leidende positie als hightech regio wil behouden, is een flinke investering in instroombevordering en kwaliteitsverbetering van groot belang.
Topleidingen met moderne apparatuur en extra faciliteiten kunnen de aantrekkingskracht van werken in techniek zeker vergroten. Ze willen uiteindelijk de top in het vakmanschap bereiken.
Teclab is een van de vier ‘Centra voor Innovatief Vakmanschap’ (CIV) die extra geld van minister Bussemaker van Onderwijs hebben gekregen. Deze ontwikkeling past in de ambitie om Nederland als ‘Holland Hightech land’ te promoten. Teclab gaat in ieder geval samenwerken met het CIV ‘Gezondheid en Technologie’ in Leiden. Hierbij is onder meer de Leidse Instrumentmakers School betrokken.
Teclab gaat in de eerste maanden van 2013 van start en zal gehuisvest zijn op twee locaties: in het gebouw Frederiklaan 60 (de voormalige Philips Bedrijfsschool, foto: ROC) van ROC Eindhoven en gebouw S-2 op de TU/e campus in Eindhoven.