Ga naar hoofdinhoud

Hannover Messe is showcase voor kunstmatige intelligentie

Bezoekers van de Hannover Messe vinden op het beursterrein diverse AI-tools waaruit ze inspiratie kunnen putten zoals op de stand van Omron waar het bedrijf een Cell-Line Control System zal presenteren (foto: Paul Quaedvlieg)

Van 17 tot 21 april 2023 staat op de Hannover Messe het thema “AI in manufacturing” centraal. Naast het optimaliseren van processen richten exposanten zich ook op AI bij simulatie, testen en productontwikkeling. Generatieve AI zal ook de industrie veroveren. De beurs biedt daarom speciale rondleidingen, een discussie format en vele exposanten die AI-tools en use cases tonen – van robotica tot productiecellen.

Alleen door Artificiële Intelligentie (AI) te koppelen aan procesautomatisering zullen bedrijven de komende jaren concurrerend blijven. Prof. Dr. Sepp Hochreiter van de JKU Linz waarschuwt de industrie: “Verpest het niet.” AI in de industrie of manufacturing verschilt in veel opzichten van andere sectoren. En dan hebben we het niet alleen over het verzamelen en verwerken van data.

Geen plug-and-play

Tegenwoordig wordt een prototype vaak snel ontwikkeld. De uitdaging bij industriële AI-projecten ligt, afgezien van dataverzameling en -verwerking, meestal in de integratie van de toepassing in een fabriek, cel, transportsysteem, productielijn. Plug-and-play van AI is zeldzaam. De Hannover Messe 2023 is daarom de plek om te netwerken. AI-ontwikkelaars, software-ingenieurs en gebruikers komen hier samen om “industriële AI”-producten of -processen te ontwikkelen. In het verleden lag de nadruk vooral op use cases waarbij fouten of afwijkingen werden gedetecteerd of voorspellingen werden gedaan, maar Industry 2023 richt zich op de optimalisatie van processen en het gebruik van AI-methoden voor simulatie, testen en bij productontwikkeling.

Simulatie in machinebouw

Op de tweede beursdag presenteert het bedrijf Monolith AI zijn oplossing voor simulatie in de machinebouw als onderdeel van het Industrial AI event op de Industrial Transformation Stage in Hal 3. De aanpak van Monolith AI gaat zelfs verder dan de simulatie-industrie. Elke uitgevoerde simulatie ontwikkelt een model, omdat de makers zich baseren op realtime gegevens. Dit betekent dat de machinebouw zichzelf vele testprocedures kan besparen. Bovendien geeft de AI de ontwikkelaar suggesties over zijn product op basis van de reële gegevens.

AI-ontwikkelaars, software-ingenieurs en gebruikers komen samen op de Hannover Messe om “industriële AI”-producten of -processen te ontwikkelen (foto: Tung Nguyen via Pixabay)

Productontwikkelingstijd halveren

Het in Engeland gevestigde bedrijf heeft ambitieuze doelen: Tegen 2026 willen ze de productontwikkelingstijd van 100.000 ingenieurs met 50% verminderen. Op hetzelfde evenement doet machinefabrikant Hawe Hydraulik verslag van zijn gebruik van reinforcement learning en de wijze waarop hij de technologie in zijn processen implementeert.

Generatieve AI

Generatieve AI, zoals de tool DALL-E, zal ook de industriële productontwikkeling veranderen – de ontwerper krijgt ondersteuning van een intelligentie. Exposant Festo is al enkele jaren actief op het gebied van reinforcement learning voor productieprocessen. De volgende stap is het gebruik van generatieve algoritmen voor productontwikkeling. OpenAI publiceerde onlangs 3D-modellen voor DALL-E. De uitdaging in de industrie naast de 3D-uitdaging: de producten moeten kunnen bewegen. Naast Festo, die ook hun nieuwe Cobot brengen, zet ook Autodesk in op het onderwerp.

Integratie machine learning

De uitdaging van de integratie van machine learning in de processen wordt ook door de process control providers aangepakt – Siemens vertrouwt ook op de levering van ML Ops. De ingenieurs leveren en onderhouden op betrouwbare en efficiënte wijze modellen voor machine learning in de productie. Siemens zal tijdens het evenement op de tweede beursdag ook inzicht geven in een AI-project bij een klant.

AI-tools en use cases

Daarnaast vinden bezoekers op het beursterrein AI-tools en use cases waaruit zij inspiratie kunnen putten. Omron presenteert een Cell-Line Control System, Beckhoff toont vision-oplossingen en Dürr presenteert zijn DXQanalyze productfamilie. De belofte: het maakt een uitgebreide registratie van alle beschikbare procesgegevens mogelijk om mogelijke kwaliteitsgebreken in het product of opkomende slijtage van de apparatuur in real time op te sporen. Het systeem gebruikt op een hoger niveau gecondenseerde gegevens om op basis van de gedocumenteerde productkwaliteit conclusies te trekken over de functie van afzonderlijke stappen in de waardeketen.

Ook interessant: Hannover Messe 2023: aandrijftechniek versnelt digitale transformatie

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven