Ga naar hoofdinhoud

Igus verrijkt het IoT Use Case expertnetwerk met smart plastics

Intelligente conditiebewaking is iets dat, ondanks de economische efficiëntie, weinig bedrijven in Duitsland implementeren. Hier is het igus i.Sense CF.Q te zien (foto's: Paul Quaedvlieg)

Het Internet of Things heeft een groeipotentieel van miljarden euro’s. Veel industriële bedrijven hebben echter moeite om hun processen te digitaliseren. Als nieuw lid van het in Berlijn gevestigde IoT Use Case expertnetwerk legt igus uit hoe aan de slag te gaan met IoT.

Maandagmorgen in een broodfabriek: het verpakkingssysteem valt plotseling uit. Een klein onderdeel heeft het begeven, met mogelijk lange stilstand en hoge reparatiekosten tot gevolg. Het meest vervelende is dat een kleine investering in digitalisering en netwerken voldoende zou zijn geweest om maatregelen te treffen om de exploitant via het Internet of Things voor het probleem te waarschuwen.

Weinig bedrijven actief met IoT

Intelligente conditiebewaking is iets dat, ondanks de economische efficiëntie, weinig bedrijven in Duitsland implementeren. Deze lethargie wordt bevestigd in een onderzoek van International Data Corporation (IDC), een Amerikaans marktonderzoeksbureau. Van de 250 ondervraagde bedrijven met meer dan 100 werknemers is slechts 29 procent bezig met Internet of Things (IoT)-projecten.

Voorbeelden best practices

“Om het tempo van de digitalisering te versnellen, hebben we ons in oktober 2022 aangesloten bij het in Berlijn gevestigde IoT Use Case netwerk van experts,” zegt Richard Habering, hoofd van de smart plastics business unit bij igus. “Door educatief werk te verrichten met voorbeelden van best practice, expertise te delen en synergie-effecten te genereren, hopen we het voor bedrijven gemakkelijker te maken om in het Internet of Things te stappen en hun toekomstige concurrentiepositie te verbeteren.”

Koers uitzetten voor digitalisering

Meer dan 80 industriële partners uit meer dan 15 landen hebben zich inmiddels aangesloten bij de community van technologie- en industrie-experts, waaronder Microsoft, Siemens en Schaeffler. “Alleen als we best practices van onze projecten delen en specifiek praten over de waarde die IoT toevoegt, zullen we hier succesvol zijn – geen fancy PowerPoint slides!” zegt IoT Use Case oprichtster Madeleine Mickeleit.

Smart plastics kunnen sensorsystemen zijn die de status van kabelrupsen en kabels bewaken

De experts delen kennis over het Internet of Things en bespreken hoe de kwaliteit, veiligheid en verspreiding van IoT-technologie kan worden verbeterd. Geïnteresseerde bedrijven kunnen meer dan 350 use cases en projecten uit het netwerk lezen, podcasts van experts volgen en eenvoudig ideeën uitwisselen met gelijkgestemde bedrijven.

3,3 biljoen dollar

Het IoT heeft een enorm potentieel voor de economie. Volgens McKinsey, zal het waardepotentieel in fabrieksomgevingen tegen 2030 stijgen tot 3,3 biljoen dollar. “Het is dus belangrijk dat bedrijven nu de juiste koers uitzetten voor digitalisering, zodat ze niet achterblijven in de internationale concurrentiestrijd,” zegt Habering.

Expertise smart plastics

Smart plastics zijn sensorsystemen die de status van kabelrupsen en kabels bewaken, zodat technici onderhoudswerkzaamheden gericht kunnen plannen en vroegtijdig kunnen reageren op dreigende defecten van componenten. Eén van de gebruikers – die als use case op de website van het netwerk te vinden zijn – is GHD Georg Hartmann Maschinenbau.

Het bedrijf heeft een broodverpakkingsmachine uitgerust met igus i.Sense CF.Q. Het sensorsysteem bewaakt in real time de energie- en datakabels die met hoge snelheid door de kabelrupsen bewegen. Habering: “De geavanceerde technologie van i.Sense CF.Q detecteert dreigende kabelbreuken voordat ze zich voordoen.”

Ander interessant IoT-nieuws: Biologisch afbreekbare IoT-sensoren voor de plantenteelt

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven