De fabrikanten van componenten voor mobiele machines zien de elektrificatie met lede ogen aan. Natuurlijk zijn er diverse fabrikanten die de dieselmotor deels vervangen door een elektromotor, maar de werkhydrauliek bleef over het algemeen gewoon in de machines zitten. Tot deze week, waarbij Doosan Bobcat op de CES 2022 in Las Vegas de nieuwe T7X liet zien. Volledig elektrisch, dus zonder hydraulische cilinders, pompen, motoren, kleppen, manifolds of olie. Is dit een kijkje in de toekomst?
Sinds de uitvinding van ’s werelds eerste skid-steer lader, meer dan 60 jaar geleden, is Bobcat Company doorgegaan met het verder ontwikkelen van deze compacte en wendbare bouwmachines. Met de introductie van de Bobcat T7X wil het bedrijf de sector opnieuw wakker schudden, aldus het persbericht.
CES Innovation Awards
Wel werd de Bobcat T7X in Las Vegas meteen bekroond met twee 2022 CES Innovation Awards in de categorieën ‘Vehicle Intelligence & Transportation’ en ‘Smart Cities’. Producten worden beoordeeld door een jury van ontwerpers, ingenieurs en leden van de tech media op basis van ontwerp, functionaliteit, aantrekkingskracht op de consument, techniek en hun positieve impact op de wereld.
Krachtige 62 kWh batterij
De T7X wordt volledig aangedreven door batterijen. Het hart van de T7X is een krachtige, 62-kWh lithium-ion batterij. Als deze vol is kan er vier uur aaneengesloten mee worden gewerkt of een volledige dag bij intermitterend gebruik is ook mogelijk volgens Doosan Bobcat. Na het opladen is de T7X weer klaar voor het zware werk.
Geen hydraulisch systeem
In tegenstelling tot andere compacte laders vertrouwt de T7X niet op een hydraulisch systeem om het vermogen over te brengen naar de werkelementen van de machine. In plaats daarvan beschikt hij over een elektrisch aandrijfsysteem dat bestaat uit elektromotoren en kogelomloop-spindelaandrijvingen. Deze elektrische actuatoren zijn ontwikkeld in samenwerking met Moog.
![Bobcat T7X actuator](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2022/01/bobcat-t7x-bucket.jpg)
Geavanceerde software
De unieke aanpak om de eerste echte volledig elektrische compacte rupslader te ontwerpen, creëerde nieuwe mogelijkheden om geavanceerde software te integreren die van de T7X een intelligentere, productievere werkmachine maakt om machinisten te helpen hun werk sneller af te krijgen.
50 procent minder onderdelen
De Bobcat T7X is gebouwd met ongeveer de helft van de onderdelen en componenten die nodig zijn voor een traditionele lader met dieselmotor, waardoor de onderhouds- en eigendomskosten flink dalen volgens de fabrikant. Ook is er slechts één liter milieuvriendelijke koelvloeistof nodig in vergelijking met de bijna 60 gallon vloeistoffen die nodig zijn in zijn tegenhanger met dieselmotor en hydraulisch systeem.
Met minder onderdelen, componenten en vloeistof zijn de kosten voor regelmatig onderhoud en reparaties aanzienlijk lager, evenals de arbeidstijd die verloren gaat aan onderhoud en reparaties. Er is geen sprake meer van vloeistoflekken, die de bodem en het grondwater kunnen verontreinigen of vlekken veroorzaken op afgewerkte vloeren.
Geen uitstoot en minder geluid
De Bobcat T7X compacte rupslader produceert geen schadelijke emissies, mits de stroom op een duurzame manier wordt opgewekt natuurlijk. Bovendien is deze rupslader veel stiller hetgeen hem geschikt maat voor drukke stedelijke omgevingen of in binnenruimtes. De volledig elektrische aandrijflijn zorgt voor een bijzondere ervaring voor de machinist met drastisch minder lawaai en trillingen, waar zowel machinisten als omstanders op het werkterrein van gaan profiteren.
Is dit de toekomst?
Aandrijftechniek sprak de afgelopen jaren met diverse specialisten op het gebied van hydrauliek. Daarbij kwam elektrificatie ook vaker ter sprake. Veelal was de mening dat de werkhydrauliek wel zou blijven in tegenstelling tot de dieselmotor. Nu Doosan Bobcat deze all-electric T7X introduceert, laat zien dat het ook anders kan.
Echter moet het nog blijken hoe de elektrische actuatoren het in de ruige praktijk gaan doen. Zijn ze bestand tegen de schokken, zand, stof, vocht etc? En hoe koppelt Doosan Bobcat de nu nog veelal hydraulische gereedschappen aan de nieuwe T7X? Worden eindklanten nu gedwongen deze ook allemaal te vervangen? Het zal nog wel even duren, maar de tendens richting ‘all electric’ is gezet.
Video over elektrificatie
In onderstaande video delen Scott Park, president en CEO van Doosan Bobcat Inc, en Joel Honeyman, vicepresident van Global Innovation bij Doosan Bobcat Noord-Amerika, het podium met John Scannell, voorzitter en CEO van Moog Inc, en Brendan Horgan, CEO van Sunbelt Rentals, Inc. In samenwerking met deze bedrijven leidt Doosan Bobcat innovaties op het gebied van elektrificatie en automatisering om de manier te veranderen waarop bouwwerkzaamheden worden gedaan in een duurzamere toekomst.