Op 21 april 2022 ontving CM Data op een mooie locatie in Oldenzaal diverse klanten. Na een openingsverhaal door Arie Mol over trillingen lichtte Peter Hendrix van Phact de samenwerking op softwaregebied met CMData toe. Vervolgens kregen de aanwezigen uitleg door Han Boin over wat CMData voor hen kan betekenen als het gaat om condition monitoring.
Arie Mol zette op zijn geheel eigen, technische wijze uiteen hoe je de herkomst van resonantie kunt achterhalen. ‘Een trilling is een periodieke heen-en-weer of op-en-neergaande beweging van een object ten opzichte van de ruimtelijke evenwichtspositie.’ Vervolgens duidde hij de drie verschillende meetmogelijkheden: verplaatsing; snelheid en versnelling. Met als praktijkvoorbeeld de pompen in een koeltoren waar door de lage onbalansfrequentie balanceren niet hielp. Via de haystack, cavitatie en analoge meetapparatuur ging het naar de moderne sensoren. ‘Want hiermee verkrijg je minimale data met maximale informatie’. Een mooi streven in het IoT-tijdperk waarin soms een data-overkill plaatsvindt.
CMData (Crucial Machine Data)
CM-Connect levert data via verschillende typen sensoren. De hardware kan zowel analoge als digitale (MODbus RTU en TCP/IP) sensoren verwerken. Maar er bestaat ook de mogelijkheid tot gebruik van sensoren die via het LORA-netwerk de informatie afleveren. Het bedrijf werkt momenteel nog aan hetzelfde voor IO-link.
Filter
Het systeem stelt de data bruikbaar ter beschikking. ‘Het werkt als het ware als filter’. Het alarmeren gebeurt aan de hand van door de (senior-)technicus ingegeven alarminstellingen. Bij overschrijding van die laatste volgt een waarschuwing. Montage van de sensoren gebeurt zonder ingrijpen op de installatie en in principe (indien mogelijk) gebruikmakend van eigen/aanwezige sensoren. Hiermee ontstaat een merk- en geografisch onafhankelijke oplossing voor monitoring, analysering en signalering.
CMData fungeert als softwareleverancier, de gebruiker kan de SAAS (Software as a Service) separaat afnemen. Naast vibratiesensoren levert het bedrijf ook sensoren voor stroom, luchtvochtigheid, CO2, fijnstof en temperatuur.
Het bedrijf hanteert door gebruikmaking van 4G-verbindingen de insteek voor de operator: ‘Aan de systeembeheerder voorbijgaan en zelf in control zijn’.
![](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2022/05/Klantendag-over-Condition-Monitoring-van-CM-Data1--1024x769.jpg)
Samenwerking met Phact
Natuurlijk gebruikt de ontwikkelaar van de software zoveel mogelijk standaardcomponenten (80 procent). Dat is nu eenmaal goedkoper maar om het indien gewenst klantspecifiek te maken, werkt CMData samen met de ‘nerds’ van Phact. Intelligente (maatwerk)software biedt de mogelijkheid om de remote-bewaking van het systeem in te stellen, te bewaken en te signaleren indien er iets mis dreigt te gaan.
Ook bestaat de mogelijkheid om vanuit een conditie een extern systeem in of uit te schakelen, afhankelijk van de situatie. Hendrix garandeert een veilige communicatie. “We werken met strikte procedures en beschikken over het ISO27001-certifcaat. Als een van onze medewerkers de klus klaarde, stopt hij het in een virtuele kluis. Daar kan dan ook een collega het oppakken om bijvoorbeeld autonoom te testen. We dagen onze medewerkers uit met een eigen dashboard waarop bijvoorbeeld rood aangeeft dat de klus te lang duurt.”
Hendrix haakt nog even in op het door Arie Mol aangehaalde ‘minimale data met maximale informatie’. “Als er iets is, wil ik het zien. Als ik het zie, wil ik ook echt dat er wat mis is.”
En soms ligt de oplossing zo voor de hand. Zoals bij het lasbedrijf waar urenregistratie maar niet wilde lukken. Nu drukken de werknemers op een virtuele knop op het touch screen. Bovendien vindt er koppeling met het ERP-systeem plaats.
Hendrix eindigt met: “Dat blackbox-stadium waarin gebruikers de verwerking van die big data eng vonden, zijn we nu wel voorbij. We merken dan ook dat condition monitoring met data een vlucht neemt.”
![](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2022/05/cm-data-1024x768.jpg)
De mogelijkheden van de software:
- Merkonafhankelijk
- Alarmering/Signalering
- Instellen van sensoren, grafieken en klantspecifieke dashboards
- Instellen van alarmen, zowel fysiek als virtueel
- Tonen van grafieken
- Tonen van alarmen in Piecharts en/of dashboards
- Veilig aan- en afmelden met wachtwoorden en e-mailadres
- 2-Factor authenticatie
- Smartphone pushmeldingen
- Automatisch aansturen van externe systemen (bijvoorbeeld luchtverversing)
- Alle software functioneert op het Microsoft Azure platform. Dat maximaliseert bereikbaarheid en garandeert maximaal schaalbare hosting.
Bron: PompNL