Ga naar hoofdinhoud

Met kunststof glijlagers de wereld rond

De Smart in vol ornaat. Het in de huiskleur gespoten voertuig heeft vier continenten doorkruist (foto: Igus)

In het kader van het vijftigjarig bestaan van het bedrijf en het dertigjarig jubileum van de merknaam Iglidur liet Igus een Smart waar mogelijk voorzien van kunststof glijlagers. Na voltooiing van de ombouw en goedkeuring van de TÜV werd het fel oranje gespoten autotje op wereldreis gestuurd. Deze week deed het voertuig Nederland aan, reden voor Elcee Holland (vertegenwoordiger van de glijlagers van Igus) om een bijeenkomst voor pers en klanten te organiseren.

Igus in Keulen werd gestart in 1964 in de garage van de oprichters. Inmiddels telt het bedrijf 2400 medewerkers in 35 landen, waarvan de helft in Duitsland. Het bedrijf steunt op twee poten. Enerzijds zijn dat kabelrupsen (met uiteraard kunststof glijlagers) en inmiddels ook kabels, die in Nederland worden gedistribueerd door de eigen dochter Igus Nederland. Anderzijds zijn dat kunststof glijlagers, die al vele jaren worden vertegenwoordigd door Elcee Holland en daar goed aansluiten op het programma composiet en metalen glijlagers.

Iglidur glijlagers

Dertig jaar geleden presenteerde Igus tijdens de kunststofbeurs K voor het eerst een polymeer glijlager onder de merknaam Iglidur. Vandaag de dag bewegen de drooglopende kunststof glijlagers wereldwijd miljoenen toepassingen. Met ‘Iglidur on tour’ vierde het bedrijf het dubbele jubileum tijdens de K van dit jaar. Uitgerust met Iglidur componenten ging een Smart met kunststof carrosserie op wereldreis. Met deze actie demonstreert de onderneming niet alleen de wereldwijde, veelzijdige toepassingen van haar polymeer glijlagers, maar ook de prestaties en duurzaamheid ervan.

In deze dertig jaar hebben de kunststof glijlagers een sterke evolutie doorgemaakt: van kunststof bus tot hightech machine-element. Behalve de eenvoudige bussen en andere standaard producten die een dikke catalogus vullen, maakt Igus ook veel kunststof componenten op maat. Zo bevat het assortiment behalve ronde lagers inmiddels ook halffabrikaten en lineaire geleidingen. Ongeveer de helft van de omzet uit lagers komt uit maatwerk en de helft uit catalogusproducten.

Ook het aantal materiaalvarianten is in de loop der jaren sterk uitgebreid, zodat het bedrijf inmiddels de nodige tools moest ontwikkelen om het zichzelf en de klanten gemakkelijk te maken. Er is een ‘digitale’ variant in de vorm van een keuzeprogramma op de website van Igus, en er is een ‘analoge’ variant in de vorm van een demonstratiekit, waarmee de klant op basis van een verzameling keurig gerangschikte monsters en een paar sjablonen een (voor)keuze kan maken voor het meest geschikte materiaal voor zijn toepassing.

Glijlagers in auto’s

Eén van de twee glijlagers van Igus wordt in auto’s gemonteerd. De glijlagers vinden toepassing dankzij hun tribologisch geoptimaliseerde kunststof compounds, slijtvastheid, bestandheid tegen hoge belastingen, onderhoudsvrijheid, goede dempingseigenschappen, lage massa, kosten en geluidsniveau en goede weers- en corrosiebestendigheid. Daarmee dragen ze bij aan een lange levensduur van de autocomponenten. In de Smart zijn de glijlagers onder meer toegepast in scharnieren, pedalen, ruitenwissers, versnellingsbak, stoelen en de mechanisme voor het vouwdak.

De glijlagers in de Smart zijn waar mogelijk (en de TÜV het toestond in het kader van veiligheid en typegoedkeur) vervangen door kunststof glijlagers. De Smart is op vier continenten van land naar land gereisd en toert momenteel door Europa. Onderweg heeft de auto tussenstops gemaakt bij vestigingen, partners, onderwijsinstellingen en klanten.

Donatie

Igus en Elcee gebruiken de Smart niet alleen voor promotionele doeleinden. Beide ondernemingen grijpen het verblijf van het autotje aan voor een donatie aan het goede doel. Igus en Elcee doneren elk een euro per gereden km in Nederland en staande de bijeenkomst voegde de huistransporteur van Elcee daar nog een bedrag aan toe.

De donatie ging naar Stichting Opkikker, misschien nog het meest bekend van de reclamespot waarin Ajax-trainer Frank de Boer een nieuwe speler introduceert. De stichting verzorgt Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Elcee en Igus vinden Stichting Opkikker een mooi initiatief en doneren daarom graag een bedrag aan deze stichting.

Tijdens zijn wereldtoernee deed de Smart onder meer India aan. Onderstaand filmpje geeft u een impresssie van de reis door dit land.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven