In de media verschijnen veel berichten en verhalen over nutte en onnutte toepassingen van robots. De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) volgt de ontwikkelingen bij de digitalisering en robotisering van de schoonmaakbranche nauwlettend in het oog. Sensoren, wearables, smart building, Cleaning 4.0, de Amigo-robot en big data zijn in deze branche geen verre toekomstscenario’s meer.
Wereldwijd worden miljoenen werkplaats- en kantoorvloeren door een relatief kleine groep mensen schoongemaakt. Schoonmaakbedrijven zijn in een continu gevecht verwikkeld om voldoende personeel aan te trekken om dergelijke dagelijkse bezigheden te realiseren. Een oplossing is om de beschikbare krachten in te zetten voor meer vereisende taken, zoals onderhoudswerkzaamheden, en de eenvoudige taken over te laten aan een schoonmaak assistent, zoals de robot.
Digitalisering en robotisering
Er zijn al organisaties en bedrijven zijn die apps en robots bouwen; zo is er al een robot als dakgootreiniger en als rioolreiniger. Maar dat de robot de mens helemaal gaat vervangen, ziet de schoonmaakbranche niet zitten. De mens gaat andere werkzaamheden uitvoeren en krijgt daarmee een taakverrijking, terwijl de machine het saaie werk zoals het schoonmaken van een sporthal overneemt.
De robot kan niet zonder de mens functioneren. Er mankeert nog wel het nodige aan het cognitieve vermogen van robots. Het zal naar verwachting nog vijftien tot twintig jaar duren voordat de robot binnen de schoonmaaksector een assisterende rol kan spelen. Ze zullen vooral repetitieve taken uitvoeren, zoals vloeronderhoud of logistieke taken.
Platform voor schoonmaakbranche
Het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung werkt samen met het grootste schoonmaakbedrijf van Duitsland aan verdere ontwikkeling van de Care-O-Bot. Het gaat om een autonome robot die afval kan ophalen en kan traceren óf en wáár de vloer vies is en die vloer vervolgens kan schoonmaken. Voor de schoonmaakbranche werkt de robot nu nog te langzaam, maar hij wordt verder ontwikkeld.
Technisch zijn er nog heel wat uitdagingen. Een robot moet werkruimten binnengaan, prullenbakken identificeren en legen. Gelijktijdig moet hij verontreinigen zoeken op de vloer en deze schoonmaken. Bovendien spelen tijd en energierendement hier nog een rol.
Het complete artikel vindt u in het november-nummer van Aandrijftechniek.