Het aangekondigde Techniekpact van minister Kamp tegen het tekort aan technici is het zoveelste initiatief rondom deze uitdaging dat de kortetermijnoplossing vergeet, stelt het onderwijsinstituut ROVC. Investeringen in de technische instroom van de jeugd, zoals het aanstellen van 7.000 techniekcoaches, zullen pas over zes jaar vruchten afwerpen. Het pact is slechts een pleister op de wonde, het bedrijfsleven heeft op de korte termijn een concrete oplossing nodig.
De kansen voor de komende jaren liggen in het opleiden van zij-instromers. John Huizing, algemeen directeur van ROVC: “Om dit probleem ook op de korte termijn aan te pakken, moeten we buiten de gebaande paden denken. In 2016 wordt een tekort van 155.000 goed opgeleide technici verwacht. De werknemers die op deze termijn technische problemen moeten oplossen zijn nu ook aan het werk als technicus of in een ander beroep. Hierbij kunnen we nog niet rekenen op de jeugd. De grote ontslagrondes in de bouw kunnen met de juiste omscholing bijvoorbeeld een potentieel aan nieuwe technische medewerkers bieden. Zo zijn er tal van bronnen te vinden die op de korte termijn een oplossing bieden.”
Knelpunten zijn glashelder
Het baart ROVC zorgen dat Kamp nog niet weet waaraan bedrijven behoefte hebben. Huizing: “De knelpunten zijn glashelder. Zorg dat een deel van de beschikbare middelen ter beschikking komt van het bedrijfsleven; aan de vraagzijde in plaats van de aanbodzijde. Hierdoor wordt de drempel om te investeren in het opleiden van zij-instromers lager. Het bedrijfsleven weet immers het beste wat nodig is, nu en in de toekomst. Bovendien voorkomt dit ook langdurige werkloosheid, die veelal wordt veroorzaakt door onvoldoende aansluiting op de arbeidsmarkt.”