Ga naar hoofdinhoud

Technologie Thyssenkrupp voor groene waterstof uit 88 MW elektrolysefabriek (video)

Waterelektrolyse is de sleuteltechnologie voor het minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen voor de industriële sector (foto's: thyssenkrupp)

De afdeling Green Hydrogen van Thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers heeft, na de succesvolle afronding van een haalbaarheidsstudie, een engineeringcontract binnengehaald voor de installatie van een waterelektrolyse-fabriek van 88 MW voor het Canadese energiebedrijf Hydro-Québec. Het staatsbedrijf is een van de grootste leveranciers van waterkrachtenergie in Noord-Amerika, dankzij de enorme waterkrachtbronnen in de provincie Québec.

De waterelektrolyse-installatie van 88 MW wordt gebouwd in Varennes, Québec, en zal naar verwachting 11.100 ton groene waterstof per jaar produceren zodra de activiteiten van start gaan.

Zowel de waterstof als de zuurstof die als bijproduct van het elektrolyseproces wordt geproduceerd, zullen worden gebruikt in een geplande biobrandstoffabriek die uit restafval biobrandstoffen voor de transportsector zal produceren.

Met een capaciteit van 88 MW wordt deze installatie een van ’s werelds eerste en grootste productiefaciliteiten voor groene waterstof. De inbedrijfstelling is gepland voor eind 2023.

Ideale omstandigheden

“Dit project is een uitstekend voorbeeld van het belang van een veilige toegang tot concurrerende hernieuwbare energie te combineren met het gebruik van schaalbare technologie voor de productie van waterstof,” zegt Sami Pelkonen, CEO van de business unit Chemical & Process Technologies van thyssenkrupp.

Denis Krude, CEO van thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers, voegt hieraan toe: “Québec als regio en Hydro-Québec als klant bieden ideale omstandigheden om onze waterelektrolyse voor het eerst op een multi-megawatt schaal te installeren.”

Van megawatts tot gigawatts

Waterelektrolyse is de sleuteltechnologie voor het minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen voor de industriële sector. Het is momenteel de enige schaalbare technologie voor de productie van groene waterstof.

Standaard modules

Groene grondstoffen worden pas economisch levensvatbaar wanneer ze op industriële schaal worden geproduceerd en toegepast, omdat alleen op die manier schaaleffecten zich in een betere kostenstructuur vertalen.

Thyssenkrupp electrolysis

De waterelektrolyse van thyssenkrupp biedt ’s werelds grootste standaardmodules, die gemakkelijk aan elkaar kunnen worden gekoppeld tot in het multi-megawatt- en gigawattbereik.

Dynamische markt

“Met de uitbreiding van onze jaarlijkse toeleveringsketen naar één gigawatt, onze grote standaardmodules en de wereldwijde positionering van ons bedrijf als EPC-provider hebben we nu al een ideale uitgangspositie in een markt die steeds dynamischer wordt “, zegt Christoph Noeres, manager Green Hydrogen bij thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers.

Eerste vertaalde publicatie: 8-2-2021 Paul Quaedvlieg

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven