Als geen andere sector biedt de Nederlandse technologische maakindustrie met innovatie en technologie oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energie en klimaat, voedselzekerheid, gezondheid, veiligheid en mobiliteit. En dat levert ook nog eens economische groei en banen op voor alle lagen van de bevolking.
Om deze belangrijke positie op de onzekere wereldmarkt te behouden, vraagt de technologische industrie om een koersvast industriebeleid met hervormingen om ondernemend, digitaal en veilig een bijdrage te blijven leveren aan de verdienkracht en vooruitgang van Nederland. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming – Bluemink: “De technologische industrie is als hoogproductieve en exporterende sector de drijvende kracht van de Nederlandse economie. En dat blijft zo. De snelle integratie van ICT in de productie maakt het mogelijk internationaal concurrerend te opereren en nieuwe banen in Nederland te creëren. Nederland staat ook voor grote maatschappelijke uitdagingen. Hoe maken we de samenleving veiliger, hoe zorgen we dat een steeds ouder wordende bevolking gezond en vitaal blijft zonder druk op de zorguitgaven, hoe gaan we naar een schoner en duurzamer energievoorziening, hoe verminderen we de filedruk, hoe garanderen we de beschikbaarheid en veiligheid van voedsel? Als geen andere sector biedt de technologische industrie met innovaties duurzame oplossingen voor deze grote maatschappelijke vraagstukken.”
Tech industrie geen vanzelfsprekendheid
Met een toegevoegde waarde van 39,6 miljard, dat is 6,6% van het BBP, staat de technologische industrie voor verdienkracht en vooruitgang. “Maar een sterke technologische industrie in Nederland is geen vanzelfsprekendheid”, stelt Dezentjé. “De omgeving waarin de industrie opereert verandert razendsnel. Doorbraakinnovaties kennen steeds langere aanlooptijden en een steeds kortere terugverdientijd. De internationale concurrentie is fel en vraagt van bedrijven om snel op marktontwikkelingen in te spelen. Het opereren aan de technology frontier kan alleen met een goed opgeleide beroepsbevolking met up to date kennis en 21st century skills.”
FME stelt dat als Nederland zich niet snel en soepel aan deze nieuwe omstandigheden aanpast, we niet meekomen in de economische vernieuwing. Als we niet verder investeren in het innoverend vermogen, worden de slimme oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen elders ontwikkeld en vermarkt. Als de technologische industrie de aansluiting met de internationale marktvraag kwijtraakt, komt een kwart van de Nederlandse export onder druk te staan. Als we niet investeren in de kennis en vaardigheden van de ruim 400.000 medewerkers in de technologische industrie, komen mensen langs de kant te staan. Dezentjé: “Daarom presenteert FME de Industrieagenda voor de komende jaren. Met maatregelen om de industriële basis te versterken. En met extra aandacht voor innovatie, onderwijs en veiligheid.”
FME roept de politiek op om in te zetten op:
- Ministerieel Topteam voor digitalisering: aanjager van digitale toekomst
- Proeftuin Nederland: experimenteerruimte voor innovatieve oplossingen
- Actieagenda Smart Industry: investeren en koers houden
- Cyber Security: samen veilig ondernemen
- Wetenschappelijk technisch onderwijs: speciale positionering en financiële impuls
Hier leest u de hele Industrieagenda FME Verkiezingsinzet verdienkracht en vooruitgang