Dakramenleverancier Velux Groep en Schneider Electric hebben een nieuwe samenwerkingsovereenkomst aangekondigd. Doel is om de CO2-neutraal belofte van de Velux Groep te versnellen. Deze nieuwe overeenkomst is een gevolg van de toenemende behoefte om klimaatverandering proactief aan te pakken.
Schneider Electric helpt de dakramenleverancier om tegen 2023 het equivalent van 100% hernieuwbare elektriciteit te gebruiken om de RE100-doelstelling te bereiken. Binnen de nieuwe overeenkomst zal Schneider Electric een wereldwijd programma ontwikkelen met ‘Zero Carbon Action-plannen’ voor alle productielocaties van de Velux Groep om zo het energieverbruik te verminderen en hernieuwbare energie op te schalen.
Jubileum
Het uitgebreide partnerschap focust op de ambitie om tegen 2030 honderd procent CO2-neutraal te zijn (scope 1 en 2) en levenslang CO2-neutraal te zijn wanneer de Velux Groep het 100-jarig jubileum viert in 2041. Met deze belofte legt het concern haar volledige historische koolstofvoetafdruk vast, en zal het haar toekomstige koolstofemissies verminderen. Dit is in lijn met het meest ambitieuze traject van het Klimaatakkoord van Parijs, om de opwarming van de aarde te beperken met maximaal 1,5°C. De Velux Groep is partner van het Wereld Natuur Fonds (WWF) op het gebied van bosbehoudprojecten over de hele wereld. Daarnaast werkt de dakramenleverancier ook aan het halveren van de CO2-uitstoot in haar waardeketen (scope 3), een doel wat in 2030 moet zijn bereikt.
![](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2021/09/schneider.jpg)
Inhoud driejarig partnerschap
Het driejarige partnerschap omvat alle fabrieksterreinen van Velux. Schneider Electric zal een wereldwijd decarbonisatieprogramma ontwikkelen, met daarin:
• Energiebeoordeling van alle fabriekslocaties van de Velux Groep, resulterend in de ontwikkeling en implementatie van ‘Zero Carbon Action-plannen’;
• Ondersteuning van het Energy Excellence-programma van de Velux Groep in overeenstemming met ISO50001: verbetering van activiteiten op het gebied van energie-efficiëntie en uitbreiding van de capaciteit voor hernieuwbare verwarming en elektriciteit op locatie om daarmee fossiele brandstoffen geleidelijk af te bouwen; en
• Implementatie van een wereldwijd monitoringsysteem via Schneider Electric’s EcoStruxure Resource Advisor om het energieverbruik te meten en te analyseren.
Hernieuwbare warmtebronnen
De CO2-neutrale actieplannen worden in twee van de belangrijkste energieverbruikende fabrieken van het bedrijf getest. JTJ Sonneborn Industrie in Duitsland en NM Polska Sp. zo o.o. in Polen vertegenwoordigen ongeveer 25% van alle energie die wordt gebruikt in de productie. Op deze locaties zullen aanzienlijke investeringen worden gedaan om over te schakelen op hernieuwbare warmtebronnen door bijvoorbeeld warmtepompen op groene stroom te installeren en houtafval te gebruiken uit gecertificeerde (FSC/PEFC) bossen die ter plaatse worden geproduceerd. Velux zal ook investeren in on-site fotovoltaïsche (PV) zonne-energie-installaties en de energie-efficiëntie van de sites blijven verbeteren door toevoersystemen, productieprocessen en energiebeheer te optimaliseren.