Ga naar hoofdinhoud

Werkgevers kampen met nijpend tekort aan technici

Het tekort aan technisch talent wordt in steeds meer sectoren voelbaar (bron: Manpower)

Nederlandse werkgevers hebben vooral moeite met het vinden van technici. De tweede plaats van moeilijk vervulbare vacatures is voor gespecialiseerde vaklieden, gevolgd door machine-operators in de productie op plek drie. Dat blijkt uit de jaarlijkse Talent Shortage Survey van ManpowerGroup onder ruim 40.000 werkgevers wereldwijd waarvan 750 in Nederland. De belangrijkste oorzaak is een tekort aan sollicitanten op beschikbare vacatures.

Maar liefst 35 procent van de werkgevers geeft aan dat het tekort aan sollicitanten het grootste probleem is. Daarnaast benoemt 20 procent van hen dat een gebrek aan ‘harde’ vaardigheden voor moeilijkheden zorgt, gevolgd door het missen van ervaring (18 procent). “Dit speelt ook zeker een rol als het gaat om een gebrek aan technici”, zo schetst José Brenninkmeijer, COO van ManpowerGroup. “Het tekort aan talent wordt in steeds meer sectoren voelbaar. Er is sprake van een groeiende kloof tussen de kennis en vaardigheden waar de markt naar op zoek is en de kennis en vaardigheden die worden aangeboden.”

Top 10 van moeilijk invulbare vacatures

Nederlandse werkgevers hebben moeite met het vervullen van vacatures voor:

  1. Technici
  2. Gespecialiseerde vaklieden
  3. Machine-operators in de productie
  4. Artsen en ander niet-verplegend personeel in de zorg
  5. IT-medewerkers
  6. Verkoopmedewerkers
  7. Sales managers
  8. Chauffeurs
  9. Kantoorondersteunend personeel
  10. Accountancy en financiële experts

Omgaan met tekorten

Werkgevers gaan op verschillende manieren om met de nijpende tekorten. De meesten, 55 procent, bieden training en ontwikkeling aan huidige werknemers aan om de vacatures alsnog te kunnen vervullen. 47 procent onderzoekt alternatieve wervingsstrategieën, en 40 procent werft buiten de talentpool. “De inzetbaarheid van werknemers hangt steeds minder af van wat een werknemer al weet of kan, maar steeds meer van het vermogen om te leren en dit toe te passen”, aldus Brenninkmeijer. “Wij hebben zelf bijvoorbeeld groeiende ervaring met het omscholen van voormalig vluchtelingen naar een geschikte baan. Of we leiden (langdurig) werklozen op tot bijvoorbeeld machine-operator. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten, zowel voor de werkgever als de werknemer. En uiteindelijk voor de gehele maatschappij.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven