Industrie 4.0 is een populair onderwerp in de pers, maar velen beseffen niet of nauwelijks wat het echt inhoudt. Almi Machinefabriek in Vriezenveen bewijst dat met slimme automatisering en bestaande middelen al veel facetten van Industrie 4.0 in praktijk zijn te brengen.
Almi behaalt zo’n 40 % van zijn omzet uit eigen producten en zo’n 60 % uit toelevering. De eigen producten zijn steenknippers, pijpuitslijpers en pijpuitklinkers, machines die toepassing vinden in de bouw, infra en tuinaanleg. Voor bepaalde machines is de afzet in stenenknippers in de loop der jaren echter afgenomen. Om de continuïteit te garanderen, zocht de onderneming naar uitbreiding van de activiteiten en vond die in de toelevering van zware componenten.
Met het machinepark legt Almi zich bewust toe op bepaalde marktsegmenten. De klanten hebben grote producten die aan zware belastingen onderhevig zijn, stabiel zijn tijdens bedrijf maar waarvan de onderdelen een behoorlijke nauwkeurigheid vragen voor een vlotte samenbouw en vervanging. Het is dan ook niet vreemd dat die klanten vooral in de agrarische wereld te vinden zijn.
Industrie 4.0
Industrie 4.0 gaat over automatische uitwisseling van data. De technieken daarvoor zijn grotendeels beschikbaar; de kunst is om de data op een slimme manier toe te passen. Bij Almi worden de werkstukken met pallets naar de lasrobots en bewerkingscentra gebracht. In de toekomst moeten AGV’s dat verzorgen. De pallets hebben vanuit het ERP-systeem gevoede RFID-chips zodat de machine herkent om welk product het gaat en welke bewerkingen nodigen zijn. Ook de machinegereedschappen in de bewerkingscentra zijn voorzien van chips met daarop data over product en status.
Op de lascellen worden mallen gebruikt die eveneens zijn voorzien van een RFID-chip. De robotbesturing herkent daaruit welk product moet worden gelast, welk aantal producten moet worden gemaakt, wie de klant en wat de cyclustijd is. De bewerkingscentra worden in de toekomst ook via RFID aan het ERP-systeem gekoppeld. Het koppelen van alle machinebesturingen aan het ERP-systeem is uitbesteed aan Rodomach.
Big data
Het koppelen van steeds meer machines en sensoren aan elkaar en het ERP-systeem leidt tot grote datastromen: big data. De grote hoeveelheden data zit echter niet in sensordata maar vooral in (steeds grotere) CAD-bestanden.
Almi heeft veel systemen vanaf machineniveau en hoger gekoppeld, maar nog niet aan de besturingslagen daaronder. De machines hangen niet vol met sensoren. Machines worden vooral visueel gecontroleerd en bewaakt, maar die informatie wordt wel periodiek en volgens bepaalde protocollen vastgelegd. Overigens bieden moderne machines wel steeds meer mogelijkheden om ook dit soort data automatisch te verzamelen en te bewaren.
Het volledig artikel vindt u in het februari-nummer van Aandrijftechniek.