‘Nog meer openheid, capaciteit en veelzijdigheid’. Met deze slogan profileert Beckhoff zich momenteel in de automatiseringstechniek. De onderneming kiest bewust voor toepassing van open technologie en de modernste componenten. Behalve op de klassieke onderdelen van de besturingstechniek richt het bedrijf de pijlen nu op precieze en snelle meettechniek en daarop gebaseerde algoritmen.
Beckhoff (in Nederland vertegenwoordigd door Industrial Automation Link) heeft een lange termijn strategie waar het bedrijf consequent aan vasthoudt. Openheid, schaalbaarheid, capaciteit, snelheid en technologie zijn daarbij de sleutelbegrippen. Kennelijk werkt de strategie, want ieder jaar weer laat het bedrijf een omzetgroei met dubbele cijfers zien.
De markt voor op PC gebaseerde automatisering, industrieel ethernet en decentrale I/O ontwikkelt zich nog steeds krachtig omdat steeds meer gebruikers de voordelen daarvan zien en deze willen gebruiken. Met XFC (eXtreme Fast Control Technology) zijn volgens het bedrijf nu al I/O-responstijden van 100 µs (0,1 MS) mogelijk en het einde is nog niet in zicht. Hiermee mikt Beckhoff op de verpakkingsbranche, omvormtechniek, kunststoftechniek, grafische industrie en snelle toepassingen in de aandrijftechniek.
Scientific Automation
Onder de noemer ‘Scientific Automation’ is het bedrijf druk doende de klassieke onderdelen van de besturingstechniek zoals PLC, motion control en regeltechniek aan te vullen met precieze en snelle meettechniek en daarop gebaseerde algoritmen. Scientific Automation is gebaseerd op 24 bits omzetting van analoge en exotische signalen naar digitale techniek. Het wordt toegepast voor snelle metingen en datacommunicatie, en daarvoor is ook software beschikbaar, bijvoorbeeld voor oscilloscopen. Feitelijk biedt men een (dure) multimeter op PC-basis maar wel met alle mogelijkheden van bijvoorbeeld data-opslag en –analyse.
Tot nu toe ontbraken de softwaretools (voor de data-acquisitie) en meetomvormers om de bestaande hardware ook voor meettaken te gebruiken. Die tools zijn nu wel beschikbaar, waarbij de meetomvormers in de klemmen zijn ondergebracht. De communicatie van data naar de PC gaat in nanoseconden.
Beckhoff wil met dit concept signaalverwerking mogelijk maken, maar ook het programmeren van allerlei meettechnische taken. Het doel daarvan is dat meettechniek de ‘black box’ verlaat en in de PC terecht komt. Veel functies voor Scientific Automation zijn al geïntegreerd in TwinCAT, de engineering-software van het merk.
Het volledige artikel kunt u lezen in Aandrijftechniek van februari. Neem hier een proefabonnement op het vakblad Aandrijftechniek.