In de procesindustrie is de ISA een bekende organisatie, in de maakindustrie veel minder. Toch heeft het werk dat ze doet, met name op het gebied van standaardisatie, in toenemende invloed op het werk van de machine- en installatiebouw. Goede reden om eens aandacht aan deze organisatie te besteden en te bekijken wat ISA voor de machinebouwer kan beteke-nen.
ISA staat voor International Society of Automation. De organisatie is in 1945 opgericht als de Instrumentation Society of America, maar het werkterrein ontwikkelde zich in de loop de jaren, net als de (proces)instrumentatie. Het is een toonaangevende, non-profit organisatie die wereldwijd meer dan 30 000 leden telt.
Kennisoverdracht
Doel van ISA is het ondersteunen en helpen bij moeilijke technische pro-blemen, het verbeteren van het leiderschap en het bevorderen van de persoonlijke carrièremogelijkheden.
De ISA is een organisatie van en voor mensen; bedrijven kunnen geen lid worden. Zij zorgen als sponsors echter wel voor de financiële mogelijkheden van de vereniging. Het grootste goed is het uitwisselen van informatie tussen vakgenoten en het stimuleren van netwerken door middel van bijeenkomsten.
De organisatie ontwikkelt standaarden, certificeert professionals en biedt mogelijkheden om onderwijs en opleidingen te volgen. Ook geeft zij (vak)boeken uit, publiceert technische artikelen en organiseert de conferenties en tentoonstellingen, waarvan de ISA Show de bekendste is.
Missie en visie
Het overdragen van kennis is het alles omvattende doel van de organisatie. Hiervoor is loyaliteit een vereiste, namelijk samen werken met leden, klanten en deskundigen die hun kennis en vaardigheden willen doorgeven. Dit is onder meer gerealiseerd door het ontwikkelen van standaarden als uitkomst van de noeste arbeid binnen werkgroepen.
Oorspronkelijk begonnen deze standaarden met S (S88, S95 etc.), maar om meer bekendheid te geven aan de organisatie zelf worden de standaarden tegenwoordig weergegeven met ISA als beginaanduiding. Enkele voor-beelden die ook voor de machinebouw van belang zijn:
- ISA5: Tekensymbolen voor P&ID’s
- ISA18: Alarm management
- ISA84: Safety
- ISA88: Batch Systems
- ISA95: Enterprise Control Integrattion (MES)
- ISA99: Cyber Security
- ISA100: Wireless Systems
- ISA101: HMI/ SCADA
ISA88 en ISA95 worden veel gebruikt in de softwareontwikkeling. In ISA88 worden batchprocessen opgesplitst in een besturingsmodel en een fysiek model, waardoor het mogelijk is procesapparatuur zélf op te splitsen. Een groot aantal industriële bewerkingen voldoet aan die beschrijving, zodat ook de machinebouwer met deze standaard wordt geconfronteerd. Hij moet immers componenten en software op het proces afstemmen.
Voor de machinebouw?
De centrale vraag voor de machinebouwer is en blijft: wat heeft hij aan de ISA? De fabrikant die aan de chemie, de farmacie of de voedingsmiddelen levert, wordt vroeg of laat geconfronteerd met de eis dat zijn machine aan een bepaalde ISA-standaard moet voldoen, daarmee compatibel is, of volgens die standaard is opgebouwd.
Daarnaast zijn veel standaarden voor andere machinebouwers van belang. Een overzicht van de huidige standaards vindt u op de website van ISA.Spit u de lijst maar eens door!
Het volledig artikel vindt u in het oktober-nummer van Aandrijftech-niek.