Kuka toonde tijdens de Automatica in München zijn nieuwste technologieën voor automatisering onder het motto “Keep on Moving”. Al 125 jaar ontwikkelt het bedrijf innovatieve technologieën en al 50 jaar behoren industriële robots tot het assortiment. “Kuka wil de toekomst van werk en productie helpen vormgeven en investeert daarom in de komende vijf jaar ongeveer 1 miljard euro in research & development”, zegt Peter Mohnen, CEO van KUKA. Het grootste deel daarvan gaat naar de robotica divisie. Volgens Mohnen zal ongeveer tweederde hiervan worden besteed op de thuisbasis van het bedrijf in Augsburg.
Tijdens de Automatica in München toonde Kuka diverse technologieën en robots. Denk aan een end-to-end gedigitaliseerd klanttraject van de robotconfigurator tot online aankoop, een productielijn voor batterijpakketten, de complete LBR iisy Cobot serie en er was aandacht voor de finalisten van de Kuka Innovation Award 2023. Met deze award brengt het bedrijf hulde aan de trendthema’s van de beurs: digitalisering & artificiële intelligentie; duurzame productie en het werk van de toekomst.
Cobotfamilie
Een jaar geleden werd het voor het eerst gepresenteerd in München: de combinatie van de Kuka Cobot LBR iisy en het besturingssysteem iiQKA.OS. Sindsdien is de productfamilie gegroeid. De volledige cobot productfamilie heeft inmiddels laadvermogens van 3 tot 15 kg. Volledig nieuw op de beurs was de mobiele Cobot KMR iisy. Deze cobot beweegt zich snel en veilig door werkruimten voor flexibel gebruik op assemblagewerkplekken, in intralogistiek en als robot servicesysteem. Het omvat de LBR iisy, naar keuze met een draagvermogen van 11 of 15 kg, en een mobiel platform dat tot 200 kg extra kan dragen. In combinatie met ESD-certificering, biedt de KMR iisy eigenschappen met een laag partikelgehalte en een lage emissie voor gebruik in cleanrooms. De smartPAD pro teach pendant bedient zowel de cobot als het platform waardoor een tweede bedieningsapparaat overbodig is.
Maximale efficiëntie in productiefaciliteiten
Het KMP 1500P mobiele platform is een automatiseringsoplossing voor het optimaliseren van intralogistieke processen. Het kan tot 1,5 ton van een breed scala aan materialen en werkstukken transporteren met nauwkeurige positionering. Het is een geschikte partner om goederen te verzamelen, materialen te leveren aan productielijnen en -cellen, en werkstukken te transporteren.
![](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2023/07/kuka-mobiele-robot-web-1024x768.jpg)
Nieuwe generatie autonome mobiele robots
De nieuwe generatie autonome mobiele robots van Kuka voldoet aan de hoogste eisen van Logistiek 4.0, met intelligentie, flexibiliteit, veiligheid en eenvoudige bediening. Met hun differentiële aandrijving en flexibiliteit zijn deze robots erg geschikt in dynamische, complexe omgevingen terwijl ze routes autonoom en efficiënt aanpassen. Met inductief, intelligent 24/7 laadbeheer laden ze op bij een laadstation of tijdens het werkproces. Onderhoud is eenvoudig en snel uit te voeren door de grote toegangsluiken op de KMR iisy en eenvoudig vervangbare besturings- en schakelelektronica op de KMP 1500P. De nieuwe, intelligente KMReS vlootmanager vereenvoudigt de integratie voor een kostenefficiënte, veilige oplossing. Deze eenvoudig te besturen mobiele robots verbeteren processen in de (intra-)logistiek om tijd en kosten te besparen.
125ste verjaardag
Kuka bestaat dit jaar 125 jaar. Het jubileummotto “Keep on Moving” draagt het traditievolle bedrijf uit Augsburg het hele jaar door. Slechts een maand na de beurs viert Kuka in het hoofdkantoor in Augsburg haar 125-jarig bestaan. Het succesverhaal begon in 1898, toen Johann Josef Keller en Jakob Knappich een acetyleenfabriek voor verlichting oprichtten. De telegramafkorting van de eerste letters van de bedrijfsnaam “Keller und Knappich Augsburg” werd na verloop van tijd de merknaam: KUKA. In al die jaren heeft het bedrijf zichzelf steeds opnieuw uitgevonden.
Ook interessant: Kuka lanceert cleanroom cobot met inductief laadsysteem