Ga naar hoofdinhoud

Elektrische cutterzuiger van Damen heeft een stekker (foto’s en video)

Met elektromotoren die het baggersysteem aandrijven, maakt de ECSD 650 baggerprojecten zonder uitstoot mogelijk (foto's: Damen Shipyards).

Damen Shipyards Group onthulde onlangs haar eerste elektrische cutterzuiger, de ECSD 650. Met elektromotoren die het baggersysteem aandrijven, maakt de ECSD 650 baggerprojecten zonder uitstoot mogelijk. De elektrische aandrijving zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het geluid, waardoor extra duurzaamheid wordt toegevoegd en het baggerschip geschikt is voor projecten in dichtbevolkte of milieugevoelige gebieden. Damen Shipyards is met meer elektrificatie-projecten bezig.

De Electric Cutter Suction Dredger (ECSD) 650 is een modulaire baggermachine, gebaseerd op de gestandaardiseerde scheepsbouwfilosofie van Damen. Dwz. demonteerbaar voor transport en eenvoudig te monteren op de meest afgelegen locaties. Door de standaardisatie van het ontwerp was Damen in staat om snel dit duurzame product te produceren.

Zonder emissie baggeren

De dieselmotoren van de CSD650 zijn vervangen door elektromotoren, die de baggerpomp en de hydraulische installatie met een hoog rendement aandrijven. Volgens de productsheet van de ECSD 650 heeft de cutter-aandrijving een vermogen van 700 kW. De baggerpomp wordt aangedreven door een WEG-elektromotor van 1825 kW en de aandrijving van de hydrauliek, eveneens met een WEG-elektromotor, heeft een vermogen van 1120 kW.

Dit ontwerp maakt het mogelijk om zonder emissie te baggeren wanneer de cutterzuiger is aangesloten op een lokaal zonne- en windenergiepark. Aanpassing aan elke lokale stroomvoorziening is eenvoudig dankzij het gebruikte multidrive systeem.

Weinig onderhoud

Aan boord wordt een laagspanningssysteem gebruikt. Dit kan door de bemanning worden onderhouden zonder speciale training. Bovendien verhoogt het gebruik van een elektrische installatie aan boord de onafhankelijkheid van de baggeraar, omdat deze weinig onderhoud nodig heeft.

Het baggerschip is ontworpen als een modulair pakket. Dit betekent dat het schip uit elkaar kan worden gehaald als de lokale logistiek dat voorschrijft. De montage is eenvoudig te doen met behulp van de lokale kraancapaciteit en het plug-and-play ontwerp.

Elektrisch zenuwcentrum

Bij de conventionele CSD 650 dienen de achterste zijpontons alleen voor het drijfvermogen; bij de ECSD wordt het ponton aan stuurboordzijde een elektrisch zenuwcentrum. Hier bevinden zich alle schakelkasten.

Het laagspanningssysteem van het baggerschip maakt eenvoudig onderhoud mogelijk zonder dat er speciale opleiding voor de bemanning nodig is. Ook zorgt de vermindering van trillingen tijdens het baggeren voor een comfortabele ervaring voor de bemanning.

Focus op duurzame scheepsbouw

Sjoerd de Bruin, sales manager bij Damen: “De ECSD is slechts één voorbeeld van de producten en diensten waarmee Damen pioniert. We richten ons hiermee op het doel de meest duurzame scheepsbouwer zijn. Onze rol hierin is niet alleen het bouwen van elektrische schepen.”

“Als integrator zorgen we voor de aansluiting, het koppelen en het op elkaar afstemmen van belanghebbenden uit de industrie en technische universiteiten. Op deze manier bouwen we een kennisnetwerk dat de bredere ontwikkeling van duurzame oplossingen stimuleert en de levensvatbaarheid van de maritieme industrie op de lange termijn garandeert.”

Meer elektrificatie projecten wereldwijd

De elektrificatie van de maritieme industrie valt bij Damen onder de E3-paraplu. Dat wil zeggen, environmentally friendly, efficiënt in gebruik en economisch rendabel. Momenteel werkt de scheepsbouwer aan een aantal projecten voor elektrische schepen. Zoals zeven elektrische Damen Ferries 2306 E3 voor Kopenhagen, twee veerboten van het type 6819 E3 en 9819 E3 voor Ontario (Canada), zes hybride Road Ferries 8117 E3 voor British Columbia (Canada) en ’s werelds eerste volledig elektrische sleepboot, de RSD Tug 2513, in opdracht van de haven van Auckland, Nieuw-Zeeland.

Wilt u weten hoe de ECSD 650 precies werkt? Kijk naar onderstaande video en duik mee in de machinekamer.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven