Ga naar hoofdinhoud

GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)

Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra. De elektrificatie, uitgevoerd door Urban Mobility Systems te Oss, past in de duurzaamheidstrategie van GMB op weg naar 2030 circulair.

De Hyundai HX260AL Electric, is door Urban Mobility Systems voorzien van een elektrische aandrijflijn en een wisselbaar accupakket. Met 390 kWh aan vermogen is deze machine op dit moment succesvol aan het werk op de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg.

Voor GMB is dit de eerste elektrische graafmachine in het machinepark. Volgens Edwin van der Poel, directeur van GMB, een heel mooi voorbeeld als je kijkt naar 2030 circulair. “Wij hebben emissieloos materiaal gewoon nodig en we zullen over een aantal jaren waarschijnlijk het gehele machinepark emissieloos hebben. Met dit soort initiatieven versnellen we, samen met partners, deze ontwikkeling.”

Wennen voor de machinist

Volgens Gerard van der Veer, hoofd materieelbeheer bij GMB, doet deze graafmachine niet onder voor de dieselaangedreven versie. “Vooral voor machinisten is het wennen. Normaal geef je gas, de dieselmotor toert op en je hebt meer vermogen. Bij de elektrische versie bedien je deze op dezelfde manier, alleen gaat nu de elektromotor en de hydrauliekpomp sneller draaien. Dan geeft een heel ander gevoel en geluid.”

Ook voor de machinisten zelf is de elektrificatie van bouwmachines omschakelen, maar ze zien wel de positieve kanten ervan in. “Het is net een elektrische auto,” zegt machinist Gerrit-Jan van de Pol. Dat je deze machine met een elektromotor aan de gang kunt krijgen is toch best een mooie ontwikkeling.”

Waterstof geen optie

Volgens Jan Nolles, algemeen directeur van Hyundai importeur Van der Spek Vianen, wilde GMB de transitie naar duurzaam versnellen. “Als je dan gaat wachten op waterstof, dan ga je niet versnellen. Die ontwikkeling gaat veel te langzaam. Toen hebben wij voorgesteld om het elektrisch te gaan doen. Zo zijn we bij UMS terechtgekomen en denken we dat dit de betere weg is.”

Doeners

Volgens Lars Kool, directeur UMS, was dit project zo succesvol, omdat het een samenwerking betrof tussen mensen uit de praktijk, namelijk GMB en Van der Spek én de engineers van UMS, met de kennis van elektrificatie van bouwmachines. “De mensen bij GMB en Van der Spek zijn echte doeners. Door die hechte samenwerking krijg je iets dat werkt in de praktijk.”

Lars Kool UMS
Lars Kool van UMS legt uit waarom samenwerking bij elektrificatie zo belangrijk is

Urban Mobility Systems (UMS) is OEM-er op het gebied van conversiekits voor mobiele machines. Het bedrijf ontwikkelt en produceert batterij-elektrische en hybride aandrijflijnen ter vervanging van de traditionele bouwmachines. UMS heeft inmiddels diverse machines omgebouwd in samenwerking met fabrikanten en importeurs van bouwmachines.

Onlangs nog won Urban Mobility Systems een CES Innovation Award met hun inzending ‘Zero Emission conversion kit for construction equipment’.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven