Zero Emission Services (ZES), onlangs opgericht door ING, ENGIE, Wärtsilä en het Havenbedrijf Rotterdam, gaat een producten- en dienstenpakket aanbieden gebaseerd op verwisselbare batterijcontainers. Bierbrouwer Heineken verbindt zich voor tien jaar aan ZES om bier emissieloos te vervoeren van de brouwerij in Zoeterwoude naar Moerdijk, en geeft daarmee als eindklant een belangrijk signaal van vertrouwen.
Op 2 juni 2020 werd Zero Emission Services B.V. (ZES) opgericht. Het bedrijf biedt een volledig producten- en dienstenpakket dat is gebaseerd op verwisselbare batterijcontainers met groene stroom, laadstations, technische ondersteuning en een innovatief betaalconcept voor scheepseigenaren.
Het bedrijf is opgericht door ING, energie- en technisch dienstverlener ENGIE, maritiem technologiebedrijf Wärtsilä en het Havenbedrijf Rotterdam. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat steunt deze eerste stap in de transitie naar een emissieloze binnenvaart.
Verwisselbare batterijcontainers
Binnenvaartschepen kunnen emissieloos gaan varen dankzij verwisselbare batterijcontainers, ZESPacks. De batterijen worden gevuld met duurzaam opgewekte stroom uit Nederland. Voor de verwisseling van de batterij-container wordt een netwerk van open access laadpunten ingericht langs hoofdvaarroutes en strategische plaatsen bij terminals. De ZESPacks worden daar omgewisseld voor volle, zodat de schepen snel door kunnen varen met minimale wachttijd.
![ZESpack container binnenvaart elektrisch](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2020/06/ZESpack-container-1024x496.png)
Ook voor andere toepassingen
De energiecontainers zijn ontworpen voor meerdere toepassingen. Als ze niet aan boord van schepen worden gebruikt kunnen ze ook tijdelijk aan land worden ingezet voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet of om te voorzien in een lokale tijdelijke vraag naar elektriciteit bij evenementen of bouwplaatsen ter vervanging van dieselgeneratoren. Er worden protocollen en standaarden ontwikkeld om te zorgen dat alle batterijen op elk laad-wisselstation passen en ook op elk schip kunnen worden aangesloten.
ZESPack container
Binnenvaartschepen hebben een vermogen varierend van 500 tot 1000 kW. Met behulp van een ZESPack container van 2000 kWh kan een binnenvaartschip 2 tot 4 uur varen. Met 2 ZESPacks kan een afstand afgelegd worden van 50 tot 100 km.
Controle systemen in de container en aan boord zorgen er voor dat batterijen niet overbelast kunnen worden. Koelsystemen zorgen ervoor dat de temperatuur constant blijft in de container. De container zelf is brandveilig door isolatie en uitgerust met blus en veiligheids systemen. Zelfs als er buiten brand is blijft de container veilig aldus ZES.
Totaaloplossing binnenvaart
Guido Frenken, COO ENGIE: “ENGIE heeft de ambitie een leidende rol vervullen in de energietransitie door CO₂-neutrale oplossingen aan te bieden als dienst. Door de samenwerking met onze partners ING, Wärtsilä, Het Havenbedrijf Rotterdam en Heineken kunnen we nu een totaaloplossing aanbieden aan binnenvaartschippers. Niet alleen wordt hiermee CO₂-uitstoot voorkomen, maar ook de fijnstof en stikstof uitstoot teruggebracht”.