Ga naar hoofdinhoud

Siemens test windmolens met directe aandrijving

Siemens Energy zal in een tijdsbestek van twee jaar in West Denemarken twee windmolensystemen zonder tandwielkast opbouwen. Ze hebben een vermogen van elk 3,6 MW. Met dit technologieproject wil Siemens testen of en vanaf welke vermogensklasse windmolens zonder tandwielkasten concurrerend zijn met windmolensystemen die wel met een tandwielkast zijn uitgerust.

De eerste machine wordt in de tweede week van juli opgesteld, de tweede moet aan het eind van 2008 zijn geïnstalleerd. Parallel aan deze test zal Siemens de komende jaren nieuwe windenergie installaties met tandwielkast ontwikkelen en op de markt brengen. Windenergie is een belangrijk bestanddeel van het Siemens milieuportfolio, waarmee het concern in het boekjaar 2007 een omzet haalde van € 17 miljard.

Ontwerp
Het belangrijkste voordeel van de windmolen zonder tandwielkast zit in het ontwerp, dat het gebruik van een reductor overbodig maakt. Omdat deze installaties minder roterende machinedelen bevatten, kunnen de kosten van onderhoud worden gereduceerd en is de inzetbaarheid groter. Windturbines zonder extra aandrijftechniek zijn echter in de regel zwaarder en de productie is duurder dan van conventionele machines met overbrenging.

Met de test in West Denemarken wil Siemens duidelijk maken of en vanaf welke vermogens deze technologie concurrerend is. Het zwaartepunt van dit technologieproject zal liggen bij toepassingen in de offshore sector. Windenergiesystemen op zee moeten zeer robuust en betrouwbaar zijn.

Siemens voert de beide testsystemen zonder tandwielkast uit met synchrone generatoren met permanente magneten. De testgeneratoren komen van twee leveranciers. De eerste werd ontwikkeld door Siemens Industry, de tweede komt van Converteam. Het concern heeft twee verschillende fabrikanten voor het technologieproject gekozen om de voordelen van de verschillende uitvoeringen in het generatorontwerp te kunnen vergelijken. Met draaimomenten in de orde van grootte van 2500 kNm behoren deze generatoren tot de grootste permanent magneet machines die ooit zijn gebouwd.

Testveld
Voor de opbouw van de installatie zonder tandwielkast worden de generatoren in een speciaal opgezet testveld uitgebreid beproefd. Op de testinstallatie kunnen de generatoren bij variabele snelheden worden belast tot de nominale vermogens en zelfs hoger. Het testprogramma van de eerste generator heeft alle theoretische veronderstellingen uit de conceptstudies bevestigd. Het testprogramma van de tweede generator draait vanaf juni.

Met een rotordiameter van 107 m en een vermogen van 3,6 MW hebben de beide testwindmolens dezelfde kenmerken als de standaard windmolen van het type SWT-3.6-107. Bij het ontwerp van de testsystemen zonder extra reductor grijpt Siemens terug op vertrouwde technologie en gebruikt standaard rotorbladen, standaard torens en nog meer standaardcomponenten, die ook bij de 3,6 MW machines worden gebruikt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven