Ga naar hoofdinhoud

Aanmeren van je dure motorjacht zonder stress (video)

Aanmeren zonder stress met het volledig geïntegreerde Assisted Docking System van Volvo Penta (foto's: Volvo Penta)

Volvo Penta lanceert op de virtuele Consumer Electronics Show (CES) ’s werelds eerste volledig geïntegreerde Assisted Docking System. Deze nieuwe automatiseringstechnologie zet een belangrijke stap in de richting van ‘zelfdocking’ en het breder toegankelijk maken van de pleziervaart. Het is mens-machine interactie op zijn best.

Het Assisted Docking System geeft de kapitein een betere controle bij het aanmeren van een motorjacht door het automatiseren van zijn of haar commando’s, het compenseren van enkele dynamische variabelen, zoals wind en stroming, en het helpen van het motorjacht om op de beoogde koers te blijven. De technologie is te zien in de virtuele stand van Volvo Penta op de CES van 11-14 januari 2021.

Aanmeren kan stressvol zijn

Het aanmeren kan een van de meest stressvolle en uitdagende aspecten van het varen zijn – zelfs voor ervaren kapiteins. De gevolgen van het verkeerd aanleggen van een motorjacht zijn in het beste geval duur – en dat is bij mooi weer. Als je daar nog eens drukke jachthavens aan toevoegt, sterke winden en ruwe stromingen en het resultaat kan problematisch en zelfs behoorlijk gevaarlijk zijn.

Een schip ligt nooit stil

In tegenstelling tot een auto staat een schip nooit stil zonder dat er enige manoeuvres nodig zijn. En in een rechte lijn, in een smalle aanlegplaats bij slecht weer is het veel moeilijker dan het sturen van het stuurwiel van een auto. Maar Volvo Penta heeft nu zijn joystick-docking technologie naar een hoger niveau getild om het aanmeren minder stressvol te maken.

Volvo Penta assisted docking

Het Assisted Docking systeem integreert een in eigen huis ontwikkelde softwarelaag met het op GPS gebaseerde Dynamic Positioning System en eigen Inboard Performance Systems (IPS) voor een compleet pakket, inclusief HMI (mens-machine-interface) aan het roer, elektronica via de motor, voortstuwingssystemen en sensoren, en geavanceerd navigatieverwerkingsvermogen voor een veel eenvoudigere vaarervaring, zelfs onder ruige omstandigheden.

Hoe werkt het?

Het Assisted Docking systeem bestaat uit de joystick die de stuurinput bedient en de GPS-gebaseerde Dynamic Positioning System-antenne om de exacte positie en koers te weten te komen. De kapitein manoeuvreert het schip met de joystick – en informeert zo het systeem welke richting het op moet gaan en met welke snelheid.

Volvo Penta docking system

Electronic Vessel Control

Als met de joystick naar voren wordt bewogen, legt het systeem een koers uit die recht naar voren ligt vanaf het schip en begint het schip een rechte lijn te volgen met de aangegeven snelheid. Het dockingsysteem van het motorjacht houdt ook rekening met bepaalde externe krachten (d.w.z. wind, stroom) en het EVC-systeem (Electronic Vessel Control – geüpgraded met intern ontwikkelde software) – compenseert dit om ervoor te zorgen dat het schip de bedoelingen van de kapitein volgt.

Stuwkracht voortdurend verfijnd

Het doet dit door de vaarhoek en de stuwkracht te berekenen, reageert vervolgens op de drift en beweegt het schip terug naar de beoogde koers. Het dockingsysteem houdt deze koers aan door de stuurhoeken en de stuwkracht voortdurend te verfijnen.

Volvo Penta side push docking

De belangrijkste kenmerken van het dockingsysteem zijn: bewegen in rechte lijnen zonder handmatige compensatie, stilstaan, langzaam manoeuvreren, draaien rond een vast punt, micro-positionering en uitlijning, en zijdelings duwen voor zijdelings dokken.

Mens-machine interactie op zijn best

Het is een technisch hoogstandje om de bestuurder een eenvoudiger vaarervaring te geven met een preciezere besturing en controle over het pleziervaartuig. De kapitein is nog steeds nodig aan het roer, maar Volvo Penta’s Assisted Docking systeem compenseert voortdurend de input van de motor en het vermogen van de motor en de aandrijving om ervoor te zorgen dat de boot beweegt zoals hij of zij van plan is. Alles is ontworpen om samen te werken. Het is mens-machine interactie op zijn best.

Upgrades gemakkelijk gemaakt

Volvo Penta’s ‘Easy Boating’ filosofie is om het varen eenvoudiger, leuker en toegankelijker te maken voor meer mensen. Het Assisted Docking systeem zal in het voorjaar van 2021 beschikbaar zijn voor installatie op nieuwe bootmodellen.

Daarnaast verschijnt het als een upgradebare optie voor met Volvo Penta IPS uitgeruste motorjachten met een lengte van 35ft tot 120ft, en als retrofit – waarvoor een software-upgrade en nieuwe antenne nodig zijn – voor bestaande Volvo Penta IPS-aangedreven boten. Het Assisted Docking systeem zal ook rechtstreeks worden verkocht aan OEM-ers.

Eigen R&D

In 2018 onthulde het bedrijf zijn prototype van een zelfdocking jacht via een live demo op de Volvo Ocean Race in Göteborg, Zweden. Sindsdien heeft Volvo Penta onvermoeibaar gewerkt aan het verzamelen van input van de belangrijkste belanghebbenden en klanten, het ontwikkelen en testen van het concept met zijn onderzoeks- en ontwikkelingsteam om een product te leveren dat het best voldoet aan de behoeften van zowel de ervaren schipper als degenen die nieuw zijn voor het tijdverdrijf. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van Assisted Docking, de volgende stap in het moderne, eenvoudige varen.

Eerste publicatie Paul Quaedvlieg 11-1-2021

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven