De data die motoren in de aandrijftechniek leveren, bieden onbegrensde mogelijkheden. Met de feedback kunnen we prestaties verbeteren, onderhoud voorspellen en crashes analyseren en zelfs voorkomen. Tijdens zijn presentatie op de Nationale Aandrijftechniekdag gaat Johs Heijmink van Bosch Rexroth dieper in op deze materie.
Johs Heijmink is Design Engineer bij Bosch Rexroth in Boxtel en treedt op tussen verkoop en applicatie-engineers. Aan de hand van specs van klanten bedenkt hij het meest optimale aandrijfconcept en begeleidt hij het concept vanaf de berekening tot de implementatie. “Van niks tot druk op de knop,” aldus de Bosch Rexroth-routinier.
Nu eindklanten sneller wisselen in badgegroottes moeten de instelmogelijkheden van machines gevarieerder worden, zodat de uptime maximaal is. Heijmink: “Machines worden overal op de wereld neergezet, terwijl het hoofdkantoor elders staat. De wens om te communiceren tot aan de motor-as toe, wordt steeds groter. Dat vraagt om verregaande communicatie om gedrag van de machine te monitoren en predictive maintenance uit te voeren. De uitdaging is om alles met elkaar te connecten. Daarvoor hebben wij gateways ontwikkeld.”
Motor als opslagmedium
De feedback van de motor is het laatste halve eeuw enorm veranderd. In de jaren 70 waren we blij dat we snelheid en positie konden uitlezen. In de jaren 90 ging de vlag uit bij het uitlezen van motordata. Maar tegenwoordig wordt veel meer data opgeslagen in de motor zelf, bijvoorbeeld correctietabellen voor stroomkarakteristieken en temperatuurfactoren, zodat de klant zelf productchecks kan uitvoeren.
Heijmink: “Nog een stapje verder is dat je de hele applicatie in de feedback van de motor gaat opslaan. Je gebruikt de motor als opslagmedium om data beschikbaar te stellen. Zo wordt de feedback steeds uitgebreider als gevolg van vrije data-kanalen en gebruik je de motor als sensor. Ook is het mogelijk om onderdelen te voorzien van een QR-code om producten en displays te scannen, waardoor de eindklant met smartphones direct in contact kan komen met de serviceafdeling en alle parameters paraat zijn. Zo kunnen klanten 24 uur per dag en 7 dagen in de week producten vervangen, zonder pauzes. En bij vragen kunnen ze deze stellen via verschillende interactieve mogelijkheden.”
Nationale Aandrijftechniekdag 2021
De motor als sensor komt aan bod tijdens de presentatie van Bosch Rexroth tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag. “We gaan van feedback naar controle, naar predictive maintenance naar het voorkomen van crashes. Collision detection kunnen worden aangescherpt, waarmee je de motor als meetinstrument kunt gebruik om achteraf aan te kunnen tonen of er een crash is geweest. Engineers zullen smullen van deze onderwerpen en de eindklant gaat inzien dat er onbegrensde mogelijkheden zijn om hun machines-uptime zo hoog mogelijk te houden.”
Aanmelden voor Nationale Aandrijftechniekdag 2021? Dan kan hier.