Een energiereductie in het gebruik van elektrische energie van 10 procent wereldwijd is mogelijk. Mits er, in zowel industrie als infrastructuur, gebruik wordt gemaakt van de nieuwste en efficiëntste motoren en frequentieregelaars. In een whitepaper worden regeringen en industrie, onder het mom van de Energy Efficiency Movement opgeroepen om het gebruik van efficiënte technologie te versnellen en klimaatverandering te helpen bestrijden.
Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) is de industrie verantwoordelijk voor 37% van het wereldwijde energieverbruik en wordt ongeveer 30% van de totale energie verbruikt in gebouwen. Hoewel ze grotendeels onzichtbaar zijn, zijn elektromotoren – en frequentieregelaars die hun werking optimaliseren – ingebed in bijna elke bebouwde omgeving.
Ze drijven een breed scala aan toepassingen aan die fundamenteel zijn voor onze moderne manier van leven, van industriële pompen, ventilatoren en transportbanden voor productie en voortstuwingssystemen voor transport tot compressoren voor elektrische apparaten en verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen in gebouwen.
Aandrijftechniek snel geëvolueerd
Motor- en aandrijftechnologieën zijn het afgelopen decennium buitengewoon snel geëvolueerd. De innovatieve ontwerpen van vandaag leveren een opmerkelijke energie-efficiëntie op.
Anderzijds zijn een aanzienlijk aantal industriële systemen met elektromotoren die momenteel in gebruik zijn – wereldwijd ongeveer 300 miljoen – inefficiënt of verbruiken ze veel meer stroom dan nodig, wat resulteert in een enorme energieverspilling.
Onafhankelijk onderzoek heeft berekend dat, wanneer deze systemen zouden worden vervangen door geoptimaliseerde, efficiënte apparatuur, het wereldwijde elektriciteitsverbruik tot 10% zou kunnen verminderen.
Dit zou goed zijn voor meer dan 40% van de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, die nodig is om de klimaatdoelen voor 2040 vastgelegd in het Akkoord van Parijs te behalen.
Onzichtbare klimaatoplossing
“Industriële energie-efficiëntie heeft, meer dan welke andere uitdaging ook, het grootste potentieel om de klimaatnoodsituatie te bestrijden. Het is in wezen ‘s werelds onzichtbare klimaatoplossing. ”, Aldus Morten Wierod, President ABB Motion.
![ABB Morten Wierod energy](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2021/03/ABB-Morten-Wierod.jpg)
“Voor ABB is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van de doelstelling van ons bedrijf en van de waarde die we creëren voor al onze stakeholders. De grootste impact die we kunnen hebben voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen zijn ongetwijfeld onze technologieën, die het energieverbruik in de industrie, gebouwen en transport verminderen.”
45% elektriciteit naar elektromotoren
Er zijn al heel wat stappen genomen om de introductie van elektrische voertuigen en hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen. ABB meent dat het tijd is om hetzelfde te doen voor de industriële technologie die nog grotere voordelen zal opleveren voor het milieu en de wereldeconomie.
“Het belang van de overgang van industrieën en infrastructuur naar deze zeer energiezuinige drives en motoren ten behoeve van een meer duurzame samenleving, kan niet genoeg worden benadrukt”, vervolgde Morten Wierod.
“Gezien 45% van de elektriciteit in de wereld wordt gebruikt om elektromotoren in gebouwen en industriële toepassingen aan te drijven, zullen investeringen in het upgraden ervan buitengewone voordelen opleveren op vlak van efficiëntie.”
![ABB energy motor drive](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2021/03/ABB-refridgeration-applications-web-1024x682.jpg)
Ecodesign
Regelgeving is één van de belangrijkste drijvende krachten achter industriële investeringen in energie-efficiëntie over de hele wereld. Hoewel de Europese Unie dit jaar haar Ecodesign-verordening (EU 2019/1781) die strenge nieuwe eisen stelt aan een groeiend aanbod van energiezuinige motoren implementeert, moeten veel landen nog actie ondernemen.
Om de enorme kansen die door energie-efficiënte drives en motoren worden geboden te benutten, benadrukt ABB dat alle belanghebbenden een cruciale rol te spelen hebben:
- Public decision makers en publieke regelgevers moeten een snelle implementatie stimuleren,
- Bedrijven, steden en landen moeten zich bewust zijn van zowel de kostenbesparingen als de milieuvoordelen en bereid zijn om de investering te doen, en
- Beleggers moeten kapitaal toewijzen aan bedrijven die goed voorbereid zijn om het klimaatrisico aan te pakken.
‘Energy Efficiency Movement’
“Hoewel het onze rol is om altijd de meest efficiënte technologieën, producten en diensten te leveren aan onze klanten en te blijven innoveren ten behoeve van een steeds grotere efficiëntie, is dat op zich niet voldoende.”
Morten Wierod: “Alle belanghebbenden moeten samenwerken om een holistische transformatie teweeg te brengen in hoe we energie gebruiken. Door samen te handelen en samen te innoveren, kunnen we kritieke diensten draaiende houden en tegelijkertijd energie besparen en klimaatverandering tegengaan. Daarom lanceren we de Energy Efficiency Movement.”
De white paper ‘Achieving the Paris Agreement: The Vital Role of High-Efficiency Motors and Drives in Reducing Energy Consumption’ is hier te downloaden.