De economie blijft ook in 2018 flink op stoom. Het ING Economisch Bureau verwacht voor Nederland een groei van bijna 3%. De toename wordt breed gedragen: alle sectoren groeien, consumenten geven meer uit en ook de export groeit. Hogere overheidsuitgaven geven de economie nog een extra zetje. Een mogelijke rem op de economische groei is het toenemende personeelstekort.
Ondanks de goede vooruitzichten blijkt uit een enquête van ING dat een meerderheid van de consumenten bang is voor zeepbellen in de economie. Die angst is vanwege de recente crisis begrijpelijk, maar de huidige groei heeft solide fundamenten en er is nog geen sprake van oververhitting, aldus ING.
Verdere groei techno-industrie
Na een ongekend goed 2017 (productie +9,5%) groeit de technologische industrie in 2018 naar verwachting verder door, zij het in een lager tempo (+4,0%). De high-tech industrie (+4,5%) en automotive industrie (+9%) zijn ook in 2018 de aanjagers van de groei.
Met een productie van circa € 122 miljard en een aandeel van circa 40% is de technologische industrie een belangrijke pijler van de Nederlandse industrie. De sector profiteert sterk van de solide groei in de eurozone in 2017 en 2018. Ook sluit de industrie relatief goed aan op de groeimarkt Azië en profiteert de sector van een aantal groeiende productmarkten, zoals automotive en de halfgeleiderindustrie. De hoogste groei binnen de sector komt dan ook vanuit de high-tech industrie (+4,5%) en automotive industrie (+9%).
Toeleveranciers groeien mee
In het kielzog van de machinefabrikanten groeit ook de toeleverende sector. De metaalsector groeit naar verwachting met 2% in 2018 (+3% in 2017). Deze sector profiteert ook van groei in de bouw. De kunststofindustrie heeft een wat hoger groeipad te pakken (+2,5%), mede als belangrijke leverancier van verpakkingen aan de voedingsindustrie.
De technologische industrie koopt veel in buiten de eigen sector, bijvoorbeeld bij dienstverleners zoals transporteurs, accountants, banken of schoonmaakbedrijven. In 2017 gaat het naar schatting om € 18 miljard. Daarmee is groei van deze sector dus ook breder belangrijk voor de economie. Er liggen kansen voor de sector in de toenemende vraag naar onder meer food & agri-technologie, medische technologie en de halfgeleiderindustrie.
Uitdagingen
Maar om succesvol te blijven kent de sector wel een aantal grote uitdagingen. Zo raakt de energietransitie een aantal belangrijke afzetmarkten van de technologische industrie, vooral de automotive (brandstofmotoren) en energiesector. Een andere grote uitdaging is het vinden van goed personeel. Om de hogere groei structureel vast te houden zijn tot 2030 circa 120.000 nieuwe mensen nodig.
Meer informatie over de verwachtingen voor 2018 vindt u op de site van ING.