Onderzoekers van Siemens hebben radiografische sen-soren ontwikkeld die de energie uit hun omgeving halen. Met deze techniek kunnen installaties, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden, automatisch worden bewaakt. Deze sensoren hebben geen kabels nodig en werken na de inbouw vele jaren zonder enig onderhoud.
De sensoren halen hun energie uit licht of trillingen, waarna ze de meetdata radiografisch verzenden. Zo kunnen ze op plaatsen meten waar het gebruik van sensoren tot nu toe problematisch was, zoals op slecht toegankelijke plaatsen of bij bewegende delen. Daardoor moesten industriële installaties nauwkeuriger worden bewaakt, zodat slijtage vroegtijdig werd gesignaleerd en dure stilstand kon worden vermeden. Het onderhoud kan in plaats van met vaste intervallen (periodiek) nu naar behoefte (predictief) worden gedaan.
Energiebron
Radiografische sensoren met eigen energievoorziening gebruiken, afhan-kelijk van de toepassing, verschillende energiebronnen. Sommigen hebben zonnecellen, trillingsenergie (piëzo-elektrische onderdelen) of een thermo-element dat temperatuursverschillen omzet in energie. Hoe efficiënter deze omvormers, des te meer energie beschikbaar is voor de sensor voor het meten, verwerken en de dataoverdracht.
De radiografische sensoren profiteren van de ontwikkeling van efficiënte elektronica: ze kunnen met een zuinige microcontroller complexe meetdata vaststellen. Zeker voor de bewaking van de toestand van lagers of motoren is dat een belangrijk aspect, want hier moet de sensor geen losse meet-waarde maar een compleet trillingsspectrum opnemen om te controleren of het apparaat regelmatig draait. De uitvoering van de sensor hangt af van een aantal uitgangspunten:
- welke energiebron is beschikbaar
- welke taak moet worden vervuld
- welk radioprotocol zou kunnen worden gebruikt
Op basis van hun kennis van meten van welke parameter dan ook en hun competenties voor energiezuinige radiotechnologie ontwerpen de weten-schappers van Siemens Corporate Technology complete sensor oplossingen. Bovendien werken ze aan efficiënte omvormers. Zo ontwikkelen ze samen met de Universität Freiburg en het Fraunhofer Institut für Solare Energiesysteme efficiënte zonnecellen.
Toepassingen
Een belangrijk toepassingsgebied voor de radiografische sensoren is de industriële techniek, vooral de installatietechniek. Maar ook de gebouwen-techniek profiteert, bijvoorbeeld bij de regeling van klimaatinstallaties, van sensoren die voor de meting op een optimale plaats zonder bekabeling kunnen worden aangebracht. In de toekomst zal ook de energietechniek deze techniek kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor de bewaking van bovengrondse leidingen.