Ga naar hoofdinhoud

Mechatronica en de industrie

Mechatronica is een technische vakspecialisatie die bestaat uit elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek. Vooral in de industriële automatisering komt het vaak voor dat deze drie disciplines samenkomen. En juist omdat de opgeleide mechatronicus verstand heeft van al deze disciplines, is het mogelijk een goed overzicht te houden en daarnaast te zorgen voor een goede samenwerking tussen de verschillend disciplines.

De voorbeelden van mechatronica liggen dichterbij dan je misschien denkt. Mooie voorbeelden zijn de cd-speler, de cd-rom en dvd maar ook wat modernere toepassingen zoals ABS en EPS, robot, klimaatregelingen en waterbehandelingsapparatuur.

De mechatronicus

Een brede interesse in de al eerder genoemde disciplines elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica zijn voor de mechatronicus een must. Met een ware passie voor techniek en is de mechatronicus een echte allround techneut en de onmisbare schakel binnen het in stand houden maar ook het moderniseren van diverse machineparken. Binnen de mechatronica opleiding krijg je dan ook te maken met uitdagende systemen en technieken. Hierbij kun je denken aan Meet-, regel- en besturingstechniek, Mechanische aandrijftechnieken, Pneumatiek, Robotica maar ook Internet of Things.

Meerwaarde binnen de industrie

Binnen de industrie heeft de mechanicus een grote meerwaarde. Door het tegelijkertijd ontwerpen van de mechanische constructie en het bijbehorende regelsysteem, kunnen mechanische constructies namelijk verbeterde eigenschappen krijgen en tegelijkertijd goedkoper en meer flexibel worden. Dit geeft de industrie nieuwe impulsen.

Vandaag de dag spreek je bij bijna alle machines en robots van mechatronica. Mechanische constructies goedkoper en flexibeler inzetten kan door het inzetten van een intelligente controller of regeleenheid. Ook de komst van de intelligente sensors (Internet of Things, EoT) speelt een grote rol binnen het vakgebied Informatica. Dit vraagt uiteraard ook een andere kennis voor het verzorgen van service en onderhoud. Een van de taken die de mechatronica technicus  op het lijf geschreven zijn.

Klinkt het nog steeds ver weg dan zeggen voorbeelden als volautomatische melkmachines maar ook sorteermachines, kopieermachines en liften je misschien meer.

Efficiënter produceren

Efficiency is binnen productie en belangrijk element. Efficiënt produceren betekent lagere opstartkosten maar in bijna alle gevallen ook lagere onderhoudskosten. Met een optimaal geautomatiseerd en geregeld productieproces, kan dus veel voordeel behaald worden. Verdere digitalisering in de industrie zorgt er daardoor voor dat er vee ontwikkelingen gaan de zijn. De goed opgeleide mechanicus kan hier dus van grote toegevoegde waarde zijn.

Vooropleiding mechatronica opleiding

Met een mechatronica opleiding kun je je technische kennis dus zowel verbreden als verdiepen. Wil je doorgroeien in je werk als technicus, dan is een opleiding mechatronica een slimme keuze.

Mechatronica is vaak onderdeel van industriële elektrotechniek. Hierdoor is de opleiding heel passend als je al werkt of wilt gaan werken met mechatronica en op zoek bent naar een goede en stevige basis op het gebied van onderhouds- en elektrotechniek (schakeltechniek) en industriële automatisering. De voorkennis die nodig is, is afhankelijk van de opleiding. In het algemeen kun je steen dat een mbo-3 werk- en denkniveau vereist is en uiteraard de affiniteit met techniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven