Sensor & automatiseringsspecialist ifm en IIoT-expert CloudRail gaan een strategisch partnerschap aan. De twee bedrijven zullen hun expertise bundelen om zich nog beter te positioneren in de snel groeiende markt voor professionele IIoT en cloudoplossingen.
Industry 4.0, het IIoT of gewoonweg digitalisering zijn veel namen voor de onstuitbare trend van machinenetwerken, machineprocessen en mensen. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat dit een interdisciplinair proces is. “IIoT is al lang niet meer een exclusief onderwerp van Operation Technology (OT)”, zegt Felix Kollmar, Managing Director van CloudRail GmbH.
Uitdagingen digitalisering zijn groot
Het is al lang mogelijk om te zien hoe klassieke IT-spelers zich in deze markt hebben gepositioneerd. Cloud providers zoals Amazon Web Services (AWS) of Microsoft Azure maar ook grote adviesbureaus en IT-systeemintegratoren zijn slechts enkele voorbeelden. “De uitdagingen van de digitalisering zijn gewoonweg te groot voor individuele bedrijven. Dit werkt alleen in nauwe samenwerking tussen OT en IT”, zegt Kollmar.
Device management cloud
Terwijl ifm kan terugblikken op meer dan 50 jaar ervaring in industriële automatisering of OT, is de start-up CloudRail vooral actief met zijn brugfunctie in de IT en een diepgaand inzicht in deze doelgroep. Hoewel ifm al meerdere cloudoplossingen in haar portfolio heeft, zijn deze voornamelijk ontwikkeld voor de OT-doelgroep.
CloudRail heeft daarentegen een product met de CloudRail.Box en de bijbehorende device management cloud die een brug slaat tussen OT en IT. Aan de ene kant werkt het met professionele industriële sensor- en communicatietechnologie, zoals die van ifm, maar tegelijkertijd slaagt het erin om deze gegevens uiterst eenvoudig en snel over te brengen naar klassieke IT-platforms zoals AWS, Microsoft Azure, Alibaba en nog veel meer.
Hierdoor hebben beroepsgroepen uit de IT, zoals data-engineers, softwareontwikkelaars of IT-consultants, toegang tot waardevolle gegevens op de werkvloer. Met CloudRail kunnen eenvoudige IIoT installaties binnen enkele uren en zonder specialistische kennis van OT worden geïmplementeerd.
Eenvoudige inbedrijfstelling
Dankzij Plug&Play kan de inbedrijfstelling niet eenvoudiger: sluit de sensor aan, selecteer de gewenste cloud en de gegevens zijn al voorbereid en verzonden naar de cloud. Ondanks de eenvoud brengt CloudRail ook belangrijke functies met zich mee waarmee apparaten kunnen worden bewaakt, geconfigureerd en voorzien van belangrijke updates zonder fysieke toegang.
De CloudRail.Box ondersteunt ook diverse edge computing varianten en OPC UA. Goede beheersbaarheid, uitgebreide beveiliging en schaalbaarheid maken CloudRail de perfecte keuze voor grote installaties of OEM’s.
Multidisciplinaire projecten
De focus op de IT-doelgroep is echter vooral belangrijk voor ifm. “CloudRail geeft ons met zijn innovatieve product- en partnernetwerk aanvullende nieuwe markttoegang tot grote digitaliseringsprojecten. Waar onze verkoopafdeling tot nu toe de voordelen van de cloud dichter bij de automatiseringsspecialisten bracht, zijn we nu in multidisciplinaire projecten met toonaangevende cloudaanbieders en wereldwijd opererende adviesbureaus en dragen we onze competentie op het gebied van sensortechnologie bij. Dit is een verdere en zeer veelbelovende toetreding tot de IIoT-markt en daarmee een perfecte aanvulling op ons bestaande portfolio”, zegt Michael Strauss, hoofd Product Management Industrial Communication bij ifm.
Kennis van IT en OT
“CloudRail is een van de weinige bedrijven ter wereld die zowel IT als OT perfect begrijpt. Samen met de competentie en het bereik van ifm geeft dit partnerschap een sterk signaal af aan de markt en positioneert het ons ook als marktleider in IIoT”, zegt Strauss.
De CloudRail-oplossing is nu wereldwijd beschikbaar via ifm. Het bedrijf biedt ook verschillende starterskits aan die alles bevatten wat nodig is voor een eerste IIoT-project. Een van deze kits bevat bijvoorbeeld de nieuwe VVB001 trillingsensor van ifm. Hierdoor kunnen de trillingen van een machine binnen enkele minuten worden gedetecteerd en geëvalueerd in een willekeurige cloud.
Eerste publicatie door Paul Quaedvlieg op 23 juli 2020.