Ga naar hoofdinhoud

HET Instrument geeft technologiebranches boost

Drie technologiebranches boekten in de afgelopen week succes met hun tweejaarlijkse beurs HET Instrument. De branches industriële elektronica, industriële automatisering en laboratorium technologie ontvingen in vier beursdagen ruim zeventienduizend professionele bezoekers in Amsterdam RAI. ‘Meer nog dan dit aantal, geeft de sfeer en het enthousiasme op de beursvloer hoop op verder herstel van de marktvraag’, stelt Kees Groeneveld, directeur van de organiserende federatie van technologiebranches, FHI

Ruim vierhonderdvijftig exposanten lieten tijdens HET Instrument zien welke nieuwe technologische ontwikkelingen rijp zijn om de industrie en de wetenschap in de komende jaren verder te helpen op de weg naar productiviteitsverbetering, verduurzaming, veiligheid en gezondheid. In het conferentieprogramma dat deel uitmaakte van het evenement, werden highlights zichtbaar. Onder de titel ‘Tomorrow’s Electronics’ presenteerde de branche industriële elektronica technologie van de toekomst, waarbij geëxperimenteerd werd met verdergaande miniaturisatie met behulp van met zich organisch tot elektronica configurerende moleculen. In applicaties die langs kwamen, nemen draadloze sensornetwerken een centrale plaats in. 

Lagerhuissessie procesautomatisering
Het meest opmerkelijke conferentie-onderdeel in de branche industriële automatisering was de PA Summit, een lagerhuissessie over procesautomatisering. De grote procesindustrie, Shell, DSM, ExxonMobil, Electrabel, Lyondell, Heineken, ging in discussie met haar automatiseerders, ABB, Emerson, Honeywell, Invensys, Krohne, Yokogawa. Er werd hevig gediscussieerd over waar de x-factor van automatisering te vinden is en hoe die vertaald kan worden in rendement.

Aan het eind ontstond consensus over een gezamenlijk streven naar meer toegevoegde waarde en betere benutting van de potentie van de Nederlandse kenniseconomie. Er werd een concrete afspraak gemaakt om via FHI, de gebruikersorganisatie WIB en de brancheorganisatie van de chemische industrie, VNCI, te gaan werken aan een actieplan om de kennisbasis in Nederland te versterken en tegelijkertijd de productiviteit in de procesindustrie te verbeteren.

Met alle ‘fun’ die was te beleven op de beursvloer, bleef het centrale probleem van de technologiebranches in beeld: het tekort aan instroom van adequaat opgeleide kenniswerkers.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven