Ga naar hoofdinhoud

Fotodynamische therapie met robot

De Universiteit van Libanon heeft een robotmanipulator ontwikkeld met als primaire functie over de huid van de patiënt te glijden terwijl een fotodynamische behandeling van kanker wordt uitgevoerd. De robot maakt gebruik van motion controllers van National Instruments om te laserkoppen nauwkeurig boven het aangetaste gebied van het lichaam van de patiënt te positioneren.

Voor het behandelen van kanker kunnen oncologen kiezen uit een aantal technieken, afhankelijk van het type en de fase van de betreffende tumor. De gebruikte technieken die vandaag de dag worden gebruikt zijn fotodynamische therapie,chirurgie, stralingstherapie, chemotherapie, hormonentherapie en immunotherapie.

Fotodynamische therapie
Fotodynamische therapie is een gespecialiseerd vorm van fototherapie, een term die alle behandelingen omvat die gebruik maken van licht om heilzame reacties in het lichaam van een patiënt op te wekken. Fotodynamische therapie is een nieuwe techniek die in staat is ongewenst weefsel te vernietigen maar normaal weefsel te sparen.

Tijdens een fotodynamische therapeutische behandeling wordt met een injectie een lichtgevoelig medicijn (photosensitizer) aan de patiënt toegediend. De photosensitizer op zichzelf is onschadelijk en heeft geen effect, noch op gezond weefsel noch op aangetast weefsel. Echter, wanneer laserlicht wordt gericht op het weefsel dat het medicijn bevat, wordt de phosensitizer geactiveerd en wordt het weefsel snel vernietigd, precies op de plaats waarop het licht was gericht. Met deze techniek kunnen oncologen door zorgvuldige toepassing van de lichstraal op het afwijkende weefsel richten, wat leidt tot een effectievere behandeling.

Robotmanipulator
De Universiteit van Libanon heeft een robotmanipulator ontwikkeld met als primaire functie over de huid van de patiënt te glijden terwijl de fotodynamische behandleing wordt uitgevoerd. De robot maakt gebruik van motion controllers van National Instruments om te laserkoppen nauwkeurig boven het aangetaste gebied van het lichaam van de patiënt te positioneren. De kop doorloopt daarbij bepaalde geometrische patronen zoals cirkels en ellipsen om de tumor te vernietigen.

Het ontwikkelingsteam begon door het vereenvoudigen van de robotconfiguratie naar 2D toepassingen en door de beweging met behulp van LabView te simuleren. Vervolgens extrapoleerden het team dezelfde redenering naar een 3D probleem en simuleerde de beweging door het volgen van hetzelfde proces dat was gevolgd in de eenvoudige 2D-applicatie. Tenslotte verving het team de gesimuleerde in- en uitgangssignalen door metingen van echte sensoren en signalen voor het aansturen van echte motoren voor het besturen van de echte robot.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven