Het is een nobele missie. Junglekeepers wil 55.000 hectare Amazonewoud beschermen en ontbossing tegengaan. ABB Robotics ondersteunt deze organisatie met een YuMi cobot die plantwerkzaamheden in een junglelaboratorium uitvoert. Hierdoor versnelt het proces en kunnen de vrijwilligers van Junglekeepers hun waardevolle tijd en middelen besteden aan werk dat meer impact heeft.
Met behulp van ABB RobotStudio Cloud-technologie simuleren, verfijnen en implementeren ABB-experts de programmering die nodig is voor YuMi’s taken in de jungle vanuit het 12.000 km verderop gelegen Västerås, Zweden – waardoor ’s werelds meest afgelegen robot mogelijk wordt.
“De samenwerking van ABB met Junglekeepers toont aan hoe robotica en Cloud-technologie een centrale rol kunnen spelen in de strijd tegen ontbossing, een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering”, zegt Sami Atiya, President van ABB Robotics and Discrete Automation. “Onze pilot met ’s werelds meest afgelegen robot helpt om zeer repetitieve taken te automatiseren, waardoor boswachters meer belangrijk werk kunnen doen in het regenwoud en het land waarop ze leven kunnen beschermen.”
Automatisering zaadplantproces
In een oerwoudlaboratorium in een afgelegen gebied in het Peruaanse Amazonegebied is een YuMi cobot geïnstalleerd om essentiële taken in het zaadplantproces te automatiseren. De cobot graaft een gat in de grond, laat het zaadje erin vallen, verdicht de grond erop en markeert het met een kleurcode. YuMi stelt Junglekeepers in staat om elke dag een gebied ter grootte van twee voetbalvelden te herbeplanten in zones waar herbebossing nodig is.
![](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2023/06/ABB_Robotics_Amazon_reforestation_pilot_YuMi_01-1024x683.jpg)
Waardevolle tijd voor andere taken
Tegelijkertijd kunnen de vrijwilligers van Junglekeepers, door deze taak te automatiseren, hun waardevolle tijd en middelen richten op werk met een grotere impact, zoals het patrouilleren in het gebied om illegale houtkappers af te schrikken, het onderwijzen van de lokale bevolking over het behoud van het regenwoud en het planten van volwassen jonge boompjes.
Het creëren van een volledig afgelegen en autonome cobotinstallatie maakt het ook makkelijker om mensen te vinden die bereid zijn om te blijven en te werken op de afgelegen locatie in de jungle. Na de eerste installatie kan YuMi zijn taken autonoom uitvoeren, met alleen het oplossen van problemen als dat nodig is.
Tientallen miljarden bomen al verdwenen
“Op dit moment hebben we 20 procent van de totale oppervlakte van het Amazone regenwoud verloren; zonder het gebruik van technologie vandaag de dag, zal natuurbehoud tot stilstand komen,” zegt Moshin Kazmi, mede-oprichter van Junglekeepers. “Met Yumi op onze basis is een geweldige manier om onze rangers bloot te stellen aan nieuwe manieren om dingen te doen. Het versnelt en breidt onze activiteiten en bevordert onze missie.”
![](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2023/06/ABB_Robotics_Amazon_reforestation_pilot_YuMi_03-1024x683.jpg)
De vernietiging van het Amazoneregenwoud door menselijke activiteiten zoals houtkap en verbranding om land vrij te maken voor landbouw dragen bij aan de verwoestende effecten van klimaatverandering. Naar schatting is sinds 1985 meer dan 870.000 km² van het Amazoneregenwoud gekapt, een gebied dat groter is dan Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België samen. Nu er al tientallen miljarden bomen verdwenen zijn, warmt het gebied snel op.
Technologie helpt om bos te behouden
“De Amazone is in gevaar. Daarom moeten technologie, wetenschap en lokale kennis samenwerken om het te redden. Anders zijn we te laat. Het regenwoud kan gered worden, maar we moeten al deze elementen samenbrengen om een verschil te maken,” zegt Dennis del Castillo Torres, directeur van Forest Management Research bij het Peruvian Amazon Research Institute.
“Het is erg belangrijk om een combinatie te hebben van hoogwaardige technologie en behoud. Er zijn veel technologieën die we kunnen gebruiken om het bos te behouden en deze robot kan veel helpen om sneller te herbebossen, maar we moeten heel selectief zijn. We moeten het gebruiken in gebieden met veel ontbossing om het herbeplantingsproces te versnellen.”
Real-time cloudtechnologie
Het pilotproject wordt ondersteund door ABB’s RobotStudio Cloud-technologie, waardoor teams over de hele wereld in real-time kunnen samenwerken. Deze nieuwe manier van programmeren op afstand maakt nieuwe niveaus van flexibiliteit en onmiddellijke verfijning mogelijk, wat resulteert in een grotere efficiëntie en veerkracht en geen verlies van planttijd.
![](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2023/06/ABB_Robotics_Amazon_reforestation_pilot_YuMi_04-1024x575.jpg)
Met meer dan 25 jaar offline programmeerervaring biedt RobotStudio de beste digitale technologie in zijn klasse, waardoor een nauwkeurigheid van 99 procent tussen simulatie en realiteit mogelijk is. Hierdoor kunnen gebruikers de tijd voor het testen van robotoplossingen met 50 procent verkorten en productiestilstand tot nul reduceren.
Duurzame transformatie
Het proefproject van ABB Robotics in het Amazonegebied draagt bij aan zijn doelstelling om bij te dragen aan duurzame transformatie door middel van intelligente robotica- en automatiseringsoplossingen die bedrijven ondersteunen om de productiviteit te verhogen, afval te verminderen en de efficiëntie te maximaliseren.
In 2022 werkte ABB Robotics samen met het Parley Global Cleanup netwerk, een non-profitorganisatie die plastic afval uit de zee inzamelt, om met behulp van 3D additive printing gepersonaliseerde designartikelen te maken, zoals gerecyclede meubels.
In overeenstemming met de wensen van Junglekeepers zal het proefproject in het regenwoud met RobotStudio Cloud en YuMi ongeveer zes weken duren (in mei en juni 2023). Na afloop van het pilotprogramma zal ABB de mogelijkheden onderzoeken om Junglekeepers op een uitgebreidere basis bij te staan en om verdere mogelijkheden te onderzoeken om haar robotoplossingen en cloudtechnologieën een centrale rol te laten spelen bij het stimuleren van duurzame transformatie.
Ook interessant: Duurzame landbouw mogelijk met autonome robots en slimme software