Ga naar hoofdinhoud

Vanuit Strijp-T gaat Avular robotisering op wereldniveau leveren

V.l.n.r.: Yuri Steinbuch (chief business officer), Albert Maas (oprichter en CEO) en Koen Evers (managing director) van Avular (foto: Avular)

Wat ooit de bakermat van glasinnovatie was voor producten die het leven van mensen veranderden, ontstaat nu een scale-up met het potentieel om datzelfde te doen; Avular. Deze specialist in mobiele robotica streeft ernaar om tegen 2030 meer dan een miljoen door Avular aangedreven robots te hebben rijden en vliegen, om een mooiere toekomst voor iedereen te creëren. Een nieuw hoofdkantoor is de volgende stap om verder op te schalen en aan de marktvraag te voldoen.

In het najaar van 2023 verhuist Avular naar hun nieuwe onderkomen: het voormalig glaslaboratorium op Strijp-T in hartje Eindhoven. Als je hun nieuwe pand binnenstapt, voel je de ambitie, energie en innovatie. Het potentieel om met ’s werelds robotgiganten mee te doen. En de overtuiging dat mobiele robots een positieve impact op de wereld gaan hebben.

Mobiele robots als sleutelrol

De wereld heeft die impact nodig. Onze samenleving staat voor grote uitdagingen: arbeidstekorten, snel verergerende klimaatverandering, onbetaalbare en gebrekkige gezondheidszorg in een vergrijzende samenleving, en een wereldwijde afname van de voedselzekerheid. Mobiele robots zullen een sleutelrol spelen bij het aanpakken van deze uitdagingen – en een centraal onderdeel hierin spelen is altijd het doel van Avular geweest. De missie van het bedrijf is om de beste technologie en producten te ontwikkelen die nodig zijn voor robotisering in alle sectoren en om robots voor iedereen toegankelijk te maken. Dit doen ze met een veelzijdig productportfolio.

Een drone van Avular in actie (foto: Avular)

World modeling, sensorfusie en AI

Het portfolio omvat hun eigen autonomie software, waarbij gebruik wordt gemaakt van world modeling, sensorfusie, AI en algoritmes voor robotgedrag. Daarnaast ontwikkelt Avular drones en rijdende robots from scratch, als geïntegreerde producten. Door dit volledig in-house te doen, is er volledige controle over elke stap van het proces. Het bedrijf werkt nauw samen met de plek waar het allemaal begon: de Technische Universiteit Eindhoven. De TU/e bewijst haar expertise in robotica onder meer als zesvoudig wereldkampioen robotvoetbal.

Avula ontwikkelt drones en rijdende robots from scratch, als geïntegreerde producten (foto: Avular)

Europa blijft achter

“Europa blijft achter. We zien grote investeringen in robotica in de VS en China, maar hier in Europa zijn nog geen noemenswaardige spelers. We hebben zo veel te bieden: de beste technologie, data security en productkwaliteit ter wereld. Met de verhuizing naar ons nieuwe hoofdkantoor kunnen we blijven groeien en ons voorbereiden om Europa’s koploper te worden op het gebied van mobiele robotica”, zegt Albert Maas, oprichter en CEO van Avular.

Hightech robotica-hub

Waar ooit vloeibaar glas stroomde, vliegen nu drones in Europa’s grootste indoor drone testkooi (1800 m3), terwijl rijdende robots zowel binnen als buiten getest worden. In het najaar van 2023 verhuist Avular naar hun nieuwe onderkomen. Het biedt niet alleen voldoende ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe robots en het groeiende team (6500 m2), het past ook bij de ambitie van het bedrijf. Dit nieuwe zenuwcentrum voor Avular is een hub van innovatie en creativiteit. Een plek waar bedrijven, onderzoekers en overheden kunnen samenwerken. Er is voldoende ruimte voor 300 medewerkers en een groot auditorium om meer dan 250 bezoekers te ontvangen en te inspireren.

Het gebouw krijgt een indoor drone testkooi (1800 m3) (foto: Avular)

Revolutie

Het bedrijf heeft de steun van de Lumipol Group, een investeerder van verschillende, internationaal opererende technologiebedrijven. Lumipol deelt de visie dat mobiele robotica zal helpen bij het oplossen van ’s werelds moeilijkste problemen. “We zijn altijd op zoek naar bedrijven die onze missie ondersteunen, namelijk “Powering the World”. Avular is geen uitzondering daarop. Het niveau van volwassenheid dat het bedrijf de afgelopen vijf jaar heeft bereikt, geeft ons de reden om te geloven dat ze echt een revolutie teweeg zullen brengen in de wereld van de robotica”, zegt Tom Krieckaert, CEO van Lumipol Group.

Avular toonde vorig jaar tijdens Automatica één van hun robots aan het publiek (foto: Paul Quaedvlieg)

Samenwerking tussen robot en mens

Avular weet dat mobiele robots het tekort aan arbeidskrachten in veel industrieën direct zullen oplossen en dit is precies waar hun technologie tot bloei zal komen. Ze geloven dat robots samen met het personeel zullen werken, eenvoudige taken zullen uitvoeren en zo de druk op onze mensen drastisch zullen verlagen. Zo kunnen mensen zich focussen op complexere en veeleisendere taken waar creativiteit en een menselijke touch nodig zijn. Dit verlicht de druk op onze gezondheidszorg en zorgt voor kwalitatief hoogstaande inspectie en onderhoud van onze energie-infrastructuur om een wereld mogelijk te maken die gebaseerd is op duurzame energiebronnen.

Duurzame oplossingen

Daarnaast zullen mobiele robots duurzame oplossingen mogelijk maken, zoals precisielandbouw, multi-cropping en miniaturisatie van machines, om onze voetafdruk op de aarde te verkleinen. Op deze manier creëren mobiele robots een weg naar het oplossen van de grootste uitdagingen ter wereld. Een impressie van het gebouw is in onderstaande video te zien:

Ook interessant: High Tech Campus eerste living lab voor autonome drones in Europa

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven