Tuinbouwbedrijf Anthura in Bleiswijk beschikt over een decentraal watergeefsysteem om achtduizend eb- en vloedtafels met planten nagenoeg zonder tussenkomst van mensen water en meststoffen te geven. De Wilgengroep uit Groot-Ammers leverde de besturings- en visualisatiesoftware en de benodigde hardware van B&R Industriële Automatisering in Breda. In totaal is voor dit systeem door de hele kas circa 13 km netwerkkabel aangelegd.
Anthurium is een groot plantengeslacht uit tropisch Amerika dat bestaat uit 600 soorten. Het opkweken is een arbeidsintensief proces, zeker als de piepjonge planten in een kas van 12 ha staan. De planten moeten met enige regelmaat naar een volgende klimaatzone worden gerangeerd en tijdens het opkweken op gezette tijden water krijgen.
Voor dat laatste heeft De Wilgengroep een decentraal watergeefsysteem ontwikkeld op basis van B&R besturings- en visualisatiesoftware.
Klimaatzones
De jonge anthuriums worden opgekweekt in eb- en vloedtafels van 7 m x 1,65 m. Met behulp van de, door de Wilgengroep ontwikkelde besturings- en visualisatiesoftware worden de tafels met planten waaraan bewerkingen moeten worden uitgevoerd, uit de lijnen gehaald en naar de betreffende bewerkingsruimte gebracht. Is de bewerking voltooid dan gaan de planten weer de klimaatkas in.
Met behulp van visualisatiesoftware is per tafel te bewaken wat er op elke tafel in de hal staat, hoe oud de betreffende plantjes zijn, welke soort het betreft, hoeveel plantjes er op een tafel staan, welke bewerkingen reeds zijn uitgevoerd en wanneer ze water moeten hebben.
Werking
De operator geeft dagelijks aan welke containers water en eventueel meststoffen nodig hebben. Hoeveel water en gewasbeschermingsmiddel de diverse pluggen nodig hebben en op welke wijze het moet worden toegediend, is afhankelijk van de visie van de operator.
Hiertoe communiceert een PowerPanel bedienpaneel via een ethernet Powerlink-verbinding met zes kopstations per kas. Deze kopstations communiceren in elke kas vervolgens middels een X2X-link met 23 I/O-modules (acht in- en/of uitgangen) in IP67-uitvoering.
Het systeem bepaalt voor de uitvoering zelf op welke posities in de lijnen de tafels zich bevinden die water moeten krijgen. Zodra de hydropomp in de betreffende kas wordt aangezet, start de PLC automatisch met het uitvoeren van een berekening om na te gaan of de gewenste flow is bereikt.
Toekomst
Het was voor de medewerkers van Anthura vreemd om het water geven over te laten aan een besturingssysteem, maar inmiddels blijkt dat het systeem uitstekend werkt. Alle verzamelde data worden opgeslagen in een database en kunnen in de nabije toekomst gebruikt worden om het groeiproces van de anthurium verder te optimaliseren. Een volgende stap is om over te schakelen naar een volledig onbemand watergeefsysteem.
Het volledig artikel vindt u in het maart-nummer van Aandrijftechniek.