Het consortium Digital Industry Boost (DIB), een samenwerking van Fontys Hogeschool, Mikrocentrum, Summa College, Brainport Industries, samenwerkingspartners van de EdiH Zuid en Provincie Noord-Brabant, heeft een subsidie van 7 miljoen ontvangen om een impuls te geven aan digitalisering van de Brabantse maakindustrie. Met deze subsidie van het ministerie van EZK investeert het consortium de komende vier jaar in aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven.
In de dynamische wereld van de hightech- en maakindustrie voltrekken veranderingen zich in een razend tempo. De wendbaarheid van medewerkers speelt hierbij een cruciale rol. Het bundelen van de krachten is nodig om de juiste kennis over te dragen aan studenten en professionals in deze industrie, zodat ze klaar zijn voor de toekomstige arbeidsmarkt.
Bij- en omscholen voor techniek
Ella Hueting, directeur Fontys Engineering vertelt waarom de hogeschool deelneemt: “Er is een enorm tekort aan technici in Nederland en in de regio Brainport in het bijzonder. Steeds minder jongeren kiezen voor een technisch profiel, daarom is het noodzakelijk om mensen bij- en om te scholen voor technische beroepen. Dat kan alleen maar als we de handen ineen slaan.”
Digitalisering en automatisering
Bert-Jan Woertman, directeur Mikrocentrum vult aan: “We staan gezamenlijk voor de uitdaging om met minder mensen economische groei te realiseren. Digitalisering en automatisering vormen in grote mate een oplossing voor dit dilemma. Daarom is het van essentieel belang om volop te investeren in Leven Lang Ontwikkelen, waarbij we continu blijven groeien en ons aanpassen aan nieuwe technologieën om de productiviteit te bevorderen.”
Noodzaak van innovatie
Sneller en flexibeler De verschillende onderwijspartners ontwikkelen een doorlopende leerlijn van voortgezet onderwijs via mbo en hbo naar masteropleiding. Door zowel publieke als private opleidingsmogelijkheden aan te bieden, experimenteren de samenwerkingspartners om sneller, flexibeler en vraaggericht te reageren op de behoefte vanuit het bedrijfsleven.
Bij Fontys Hogeschool ICT zien en kennen ze de noodzaak van innovatie van de beroepspraktijk door digitalisering. “We zijn door ons onderzoek en onderwijs al jaren met elkaar verweven en willen graag talentontwikkeling en digitale transformatie samen een boost geven”, licht Frens Vonken directeur Fontys ICT toe.
Kennis-ecosysteem
Doel van de Digital Industry Boost is dat er over vier jaar een kennis-ecosysteem is ontstaan, waarin samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven gewoon is. Binnen dat systeem kunnen professionals flexibel en vraaggericht hun kennis ontwikkelen, doordat onderwijsinstellingen samenwerken over hun eigen grenzen heen. Het bedrijfsleven is een actieve partner in dit ecosysteem en samen met het onderwijs gaan we de uitdagingen aan, om deze innovatieve kennis regio te behouden en te versterken.
John Blankendaal, directeur Brainport Industries en Saartje Janssen, directeur Summa Techniek benadrukken allebei dat: “Arbeidscapaciteit, productiviteit en kwaliteit zijn cruciaal voor het behouden van concurrentiepositie en innovatiekracht van de Brainport regio. Het is cruciaal om de productiviteit te vergroten met in verhouding minder arbeidskrachten. Daarnaast is het aantrekken en beter ontwikkelen van talent voor het hightech toelevernetwerk een belangrijke levensader. Door het samenvoegen van alle initiatieven tot één ecosysteem kunnen we hier een bijdrage aan leveren.”
Samenwerkingspartners
De Digital Industry Boost bestaat uit de volgende samenwerkingspartners:
- Fontys Hogeschool (penvoerder): Fontys Engineering, Fontys ICT (Fontys ICT InnovationLab), Centre of Expertise High Tech Systems and Materials (CoE HTSM), Kenniscentrum AI for Society
- Summa College: FutureTec, Montessori College
- Mikrocentrum, High Tech Platform
- Brainport Industries
- Provincie Noord-Brabant
- EdiH Zuid (European Digital Innovation Hubs)
Ook interessant: Additive Manufacturing learning community in Brainport Eindhoven