Met de creatie van een digitale twin voor de 3D-multifysische simulatie van een industriële oven, in realtime verbonden met het ThingWorx IoT-platform van PTC en bediend via een mixed reality-oplossing, werkt het Crigen Lab van Engie naar een optimaal beheer van industriële installaties tijdens de omschakeling naar waterstof. In deze tijden van energietransitie is het beheer van industriële activa ook een kwestie van operationele uitmuntendheid.
Het Crigen Lab van Engiei is gespecialiseerd in nieuwe energiebronnen, hun toepassingen en impact. Het verricht onderzoek naar gas-gerelateerde energiebronnen en wil de energietransitie stimuleren en versnellen aan de hand van innovatieve projecten.
Industriële oven
Om de koolstofvrije overgang te verwezenlijken zullen industriële activa zich moeten aanpassen aan verschillende energiebronnen. Maar dit mag niet gepaard gaan met een prestatie- of efficiëntieverlies. Het Crigen Lab oordeelde dat een industriële oven een uitgelezen experiment kan zijn voor de digitale reproductie van de overschakeling op waterstof van industriële installaties die verbranding als kernproces hanteren. Tegen die achtergrond werd beslist het fysieke en dynamische gedrag ervan in realtime te bestuderen met behulp van digitale 3D-multifysische simulatie.
IoT-platform
Voor dit project deed het Crigen Lab een beroep op deskundige partners die de nodige praktijkkennis en -ervaring samenbrachten. Zo maakte Ansys de creatie van een digitale simulatietwin mogelijk die miljoenen gegevens in realtime produceert, terwijl PTC instond voor het beheer van deze gegevens en de verbinding in realtime met de industriële installatie. Synergiz zorgde op zijn beurt voor de diepgaande en reële exploitatie van deze gegevens dankzij de mixed reality-bril van Microsoft HoloLens.
3D-simulatie
Om de diverse gegevens uit verschillende bronnen op te halen en te centraliseren, deze te standaardiseren en hun potentieel integraal te benutten, moest een platform worden gebruikt dat een veelvoud van industriële communicatieprotocollen kan ondersteunen. De ThingWorx-oplossing bleek aan de IoT-connectiviteitseisen te voldoen. Er werd gekozen voor een hybride cloud om de volledige controle over het systeem en een grotere flexibiliteit bij het ophalen van de gegevens te waarborgen. De installatie en het gebruik van ThingWorx op het terrein verliepen vlot en het platform ondersteunde de wens van het Crigen Lab om de interne controle te behouden.
![](https://www.at-aandrijftechniek.nl/wp-content/uploads/2023/04/PTCPR012_1-1024x576.jpg)
Positieve balans
De ambitie van dit project ligt in de eerste plaats in zijn vermogen om een technologie te verankeren. En om de relevantie van IT/OT-convergentie en de voordelen ervan voor de mensen op het terrein (operators, onderhoudspersoneel, enz.) aan te tonen. Alles is gereed: de waardeketen werkt, de koppeling is operationeel en het verzamelen van gegevens via de digitale 3D-simulatietwin maakt zijn beloften waar. Wanneer de gebruiker ter plaatse de Microsoft HoloLens-bril draagt, krijgt deze dus in realtime de informatie van de digital twin te zien.
Innoverend energieverbruik
Aangezien wat geldt voor een oven ook kan worden toegepast op andere energiemiddelen, vervult het Crigen Lab van Engie daarmee de kern van zijn taak: anticiperen en voorstellen. “Technologische innovatie is onze raison d’être. In de huidige context is het bijzonder waardevol om het pad van innoverend energieverbruik te kunnen traceren dankzij een geraffineerd beheer van industriële activa”, besluit Guy-Alexandre Grandin, adjunct-hoofd van het Lab dat zich bezighoudt met het beheer van innovatieve en potentieel grootschalige projecten.
Ook interessant: PTC introduceert Digital Performance Management voor efficiëntere productieprocessen