Ga naar hoofdinhoud

Kostbare grondstof besparen met 3D-printen

Het dreigende grondstoffentekort en het streven naar een circulaire economie zijn thema’s die geen enkele producent meer kan negeren. 3D-printen kan hierin een rol spelen omdat het bij uitstek geschikt is om materiaal te besparen.

Al langer geleden is er geavanceerde software ontwikkeld om op basis van functionaliteit, krachtenspel en materiaal een geoptimaliseerd ontwerp te genereren waar materiaal dat uitsluitend als ‘opvulling’ dient, is verwijderd. Veelal ontstaan hierdoor organische vormen die voorheen veel te duur zouden zijn om met conventionele technieken als draaien en frezen te produceren. Voor een 3D-printer maakt het echter niet uit waar hij zijn materiaal achterlaat en leidt mínder materiaal alleen maar tot kortere productietijden, lagere kosten én gewichtsbesparing.


DIT ARTIKEL OVER 3D-PRINTEN MOET JE ZEKER OOK LEZEN:


Minder gewicht

Gewichtsbesparing is zeker binnen de aandrijftechniek-sector belangrijk in het kader van energieverbruik, snelheid en nauwkeurigheid. Daarbij zijn materialen ook eenvoudig te combineren in één werkstuk, waardoor bijvoorbeeld de hoeveelheid kostbare of zeldzame materialen is te beperken. Bovendien zijn functies in één ontwerp te integreren waarmee bepaalde assemblage werkzaamheden komen te vervallen.

Onderdeel 3D-geprint in Nylon 11 met carbonvezel vulling. In sommige gevallen kan de combinatie van de techniek, het ontwerp en het materiaal als alternatief voor aluminium onderdelen fungeren.

Lagere logistieke kosten

Produceren met behulp van 3D-printen kan ook een flinke besparing opleveren op de transportkosten. Wanneer de juiste printfile beschikbaar is, kan het product op een geschikte printer in de directe nabijheid van de gebruiker worden geproduceerd.
Naast een verlaging van de CO2-footprint door het uitblijven van transportkilometers bespaart deze aanpak ook aanzienlijk op logistieke kosten. Geen losse onderdelen inkopen, ontvangen, inboeken, weer uitgeven, assembleren, uitleveren enzovoorts. Ingrid van Haaren, Cluster Manager Additive Manufacturing bij Brainport Development en specialist op het gebied van 3D-printen: “Dit zijn nog maar enkele zeer voor de hand liggende kenmerken van 3D-printen waar de aandrijftechnieksector haar voordelen mee kan doen. De mogelijkheden breiden zich namelijk alleen maar verder uit. Met betrekking tot allereerst te printen materialen. Metaal printen is al niet bijzonder meer en is inmiddels door grote bedrijven opgepakt. Maar ook als je kijkt naar printsnelheid en kwaliteit groeien de mogelijkheden voor 3D-printen. Zelfs voor de luchtvaart worden specifieke 3D-geprinte onderdelen geaccepteerd.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven