Ga naar hoofdinhoud

Robotica en AI in de schijnwerpers tijdens munich_i Hightech Summit

Visionairs uit research en industrie zullen de schijnwerpers richten op ontwikkelingen en opkomende technologieën in vier sessies tijdens de munich_i Hightech Summit (foto: Messe München)

Hal B4 van Messe München wordt op de tweede dag van de Automatica (woensdag 28 juni 2023) het toneel voor een evenement waar kunstmatige intelligentie en robotica centraal staat. Visionairs uit research en industrie zullen in vier sessies tijdens de munich_i Hightech Summit de schijnwerpers richten op visionaire ontwikkelingen en opkomende technologieën. Deze deskundigen zullen ook hun mening geven over de gevolgen voor de samenleving nu technologie alle aspecten van het leven beïnvloedt.

De bijeenkomst van het panel van deskundigen tijdens Automatica is zowel interdisciplinair als internationaal. Toonaangevende internationale technologiepioniers uit wetenschap en industrie presenteren hun innovaties, bevindingen en megatrends rondom de toekomst van robotica en kunstmatige intelligentie. De top biedt niet alleen inspiratie, maar biedt ook ruimte voor dialoog.

Hightech platform munich_i

Het unieke hightech platform munich_i bestaat uit drie onderdelen: de Hightech Summit, de AI.Society special show en de Robothon, een gezamenlijke uitdaging voor ontwikkelaars. Prof. Dr. med. Alena Buyx en Prof. Dr.-Ing. Sami Haddadin zijn de directors en vooraanstaande figuren van dit evenement onder auspiciën van de Beierse minister-president Dr. Markus Söder. Na slechts twee keer eerder te zijn gehouden, heeft deze opzet zich al ontwikkeld tot een van de toonaangevende evenementen over de toekomst van robotica en AI.

Hele bandbreedte

Een snelle blik op de sessies laat zien dat de organisator, TUM’s Munich Institute of Robotics and Machine Intelligence (MIRMI), hard heeft gewerkt om de hele bandbreedte van belangrijke technologieën en hun impact op diverse aspecten te bestrijken. Ook aan sociale en ethische kwesties in verband met het topassen van AI is aandacht besteed. De Hightech Summit neemt een standpunt in door een allesomvattend overzicht te bieden en ook naar de toekomst te kijken.

Sessie 1: Mensen, AI en robots

Na de welkomstkeynote van Dr. Norbert Gaus, Executive Vice President van Siemens AG, verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van digitalisering/AI, begint de Hightech Summit met de sessie “Humans, AI and Robots! Robots met AI zullen enkele van de meest dringende problemen van de mensheid oplossen, aldus Prof. Dr.-Ing. Toshio Fukuda van de universiteit van Nagoya, Japan. Hij staat aan het hoofd van een van de Moonshot R&D-programma’s voor slimme robots van de Japanse regering en ondersteunt zijn bewering met voorbeelden uit zijn onderzoek.

Machine learning

Prof. Aude Billard, een Zwitserse die is onderscheiden voor haar werk op het gebied van mens-robot interactie, is de President-Elect van de wereldwijde IEEE Robotics and Automation Society (RAS). Zij presenteert methoden van machine learning voor snelle en reactieve robotcontrole – een essentiële voorwaarde voor de inzet van robots buiten industriële omgevingen.

Sessie 2: Industriële robots

De tweede sessie richt zich op robotica voor industrieel gebruik. Hier zullen toekomstige generaties robots worden geprogrammeerd met behulp van intuïtieve nieuwe instrumenten. Prof. Dr.-Ing. Torsten Kroeger, CTO bij Intrinsic, USA, legt uit hoe deze tools eruit zullen zien. Intrinsic maakt deel uit van de Alphabet-groep en richt zich op de ontwikkeling van robotsoftware en toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Voorheen stond prof. Torsten Kroeger aan het hoofd van Google’s “Robotics Software Division”.

Amazon Robotics

Daarna zal prof. Jeremy Wyatt, directeur bij Amazon Robotics, Duitsland, innovatieve use cases presenteren waarbij slimme robots worden ingezet voor de behandeling van goederen op locaties van ’s werelds grootste online retailer. De kerncompetenties van Amazon Robotics omvatten de ontwikkeling van collaboratieve en autonome robots met behulp van AI en machine learning voor toepassingen die in de hele bedrijvengroep worden toegepast.

Sessie 3: Kwaliteit van het bestaan

De inzet van robots en andere hulpsystemen in de gezondheidszorg en de ouderenzorg gaat gepaard met kritieke technische problemen en er zijn ethische en acceptatieproblemen die moeten worden aangepakt. Dit wordt behandeld in de Hightech Summit Sessie 3.

Tijdens Automatica, de vakbeurs voor intelligente automatisering en robotica zijn digitalisering en artificiële intelligentie belangrijke thema’s (foto: Paul Quaedvlieg)

Revalidatietoepassingen

Prof. Sunil Agrawal, Columbia University, USA, is expert op het gebied van robotica in medische revalidatietoepassingen en geeft een overzicht van zijn onderzoeksgebied en het soort collaboratieve robotica dat daar wordt gebruikt. In zijn instituut heeft Prof. Agrawal exoskeletten ontwikkeld waarmee patiënten met een beroerte weer kunnen leren lopen. Hij heeft wereldwijd vele prijzen ontvangen.

Exoskeletten en VR

Prof. Dr. Robert Riener, ETH Zürich, Zwitserland, doet onderzoek op een verwant gebied. Hij presenteert een benadering van mens-machine-interactie bij revalidatie op basis van exoskeletten en virtual reality. Prof. Alex Mihailidis, AGE-WELL/University of Toronto, Canada, spreekt over de toenemende toepassing van AI en robotica in de ouderenzorg en werpt een blik in de toekomst.

Sessie 4: Strategie en bedrijfsvoering

Nieuwe technologie zal niet algemeen worden aanvaard tenzij er een businessmodel uit kan worden afgeleid. Daarom gaat de vierde en laatste Hightech Summit sessie in op economische en strategische overwegingen. Dr. Michael Pfeiffer, hoofd AI-onderzoek bij het Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI), Duitsland, schetst de weg van AI-onderzoek naar verkoopbare producten.

Model based systems engineering

Deze steeds complexere en op software gebaseerde producten vereisen nieuwe ontwikkelings- en ontwerpprocessen. Dr. Sameer Prabhu, hoofd marktontwikkeling bij MathWorks, VS, beschrijft zo’n proces aan de hand van ‘model-based systems engineering’ als voorbeeld. Deze nieuwe methodologie kan worden gebruikt om toepassingen zoals medische robots te ontwikkelen en zelfs om hele slimme fabrieken te plannen.

Vooruitzichten van de summit

Het overzicht laat zien: De Hightech Summit brengt internationale robotica- en AI-experts die ver vooruit denken samen. Prof. Dr.-Ing. Sami Haddadin: “Het is inspirerend dat we erin geslaagd zijn de internationale elite van sprekers uit onderzoek en topbedrijven aan te trekken. Alle vier de sessies behandelen precies wat we wilden. Dit onderstreept de inzet van de top om zeer boeiende inzichten en betrouwbare begeleiding te bieden over de relevantie van nieuwe technologieën in de toekomst.”

Ethisch en maatschappelijk verantwoord

Prof. Alena Buyx is blij met de positieve feedback van de uitgenodigde sprekers: “AI-technologie moet ethisch en maatschappelijk verantwoord zijn, en het moet zowel individuen als gemeenschappen ten goede komen. munich_i biedt een relevant platform voor debat en verzamelt veel deelnemers uit de politiek, wetenschap, industrie en samenleving.”

Lees ook: Digital twin en Scara-robot van Stäubli in actie tijdens Automatica

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven