In de aandrijftechniek kennen we spanelementen of krimpschijven wel als een eenvoudig doch vaak noodzakelijk onderdeel. De gangbare maten en standaard uitvoeringen zijn gewoon verkrijgbaar bij de meeste groothandels. Echter als het gaat om afwijkende maten of speciale uitvoeringen, haakt de groothandel af. Dan komen de specialisten om de hoek kijken. Aandrijftechniek ging met Intertech op bezoek bij fabrikant Stüwe in Hattingen, Duitsland. En zag dat een maatje groter best wat voeten in aarde heeft.
Met 60 jaar knowhow en 85 medewerkers ontwikkelt Stüwe gespecialiseerde spanelementen voor bijzonder veeleisende toepassingen. Denk hierbij aan zware aandrijvingen in de scheepsbouw, windturbine-industrie, recyclingmachines, mijnbouw, cementfabrieken en grote transportbanden. In 1967 wordt in Hattingen het eerste spanelement ‘Schrumpfscheibe’ geproduceerd en ook nu vindt de productie nog steeds in Duitsland plaats.
Moeilijke aandrijving
“Heeft een klant een aandrijving, die net wat moeilijker of zwaarder is dan gemiddeld, weten ze ons te vinden. We hebben dan ook een grote vaste klantenkring,” legt Jan Stüwe uit. De markten waaraan Stüwe momenteel levert zijn nog deels de windturbinemarkt, hoewel dat wel wat minder is geworden. “De markt verandert. Ze zijn erg prijsbewust geworden en ik moet ook regelmatig met klanten in deze sector over prijzen discussiëren. Behalve aan de windturbine-industrie zijn we ook aanwezig in andere branches, zoals de transportbandindustrie, scheepvaart, machinebouw, cementindustrie en de recyclingmachinebouw. Wel zien we wat terugloop in de mijnbouw, vooral de bruinkoolwinning in Duitsland heeft het zwaar.”
Nieuwe markten aanboren
Stüwe levert spanelementen met en zonder flensverbinding. Het bedrijf levert nagenoeg alle spanelementen in gewoon staal, waarbij Stüwe extra controleert op de juiste kwaliteit. Er wordt immers ook veel energie in het staal opgeslagen, het moet gewoon goed zijn. “Maar we leveren nu ook twee maten aan in roestvrijstaal. Momenteel ontwikkelen we spanelementen voor de voedingsmiddelenindustrie, waarbij geen smeermiddel wordt gebruikt. In het verleden hebben we hier geen tijd voor gehad, maar nu andere markten teruglopen moeten we kijken naar nieuwe markten en de food-sector is daar eentje van. Momenteel analyseren we nog welke markten we nog meer gaan bekijken, en dat varieert per land. Zo hebben we nu een klant uit Oostenrijk in de scheepvaartaandrijvingen waar we mee bezig zijn.”
Bij project betrokken worden
Alexander Kühne van Intertech, de Nederlandse vertegenwoordiging vult hem aan: “In Nederland zijn de voedingsmiddelenindustrie, de scheepvaart maar ook de pompindustrie belangrijke klanten voor ons. Niet alleen voor de standaard producten maar ook de specials. Hoe specialer, des te beter is Stüwe de fabrikant om dit te laten maken. Daarom is het prettig als wij bij het begin van een project erbij betrokken worden, dan kunnen wij samen met Stüwe kijken naar de juiste oplossing.”
Meer over de spanelementen van Stüwe en de samenwerking met Intertech is te lezen in het oktobernummer van Aandrijftechniek.