Van energiemeter en auto tot aan de klok voor de koe: steeds meer apparaten en alledaagse zaken worden met behulp van procesoren, sensoren en communicatiesystemen uitgevoerd. Als ze verbonden zijn met internetdiensten kunnen ze de omgeving te herkennen, verbinding maken met een netwerk en interactie ondernemen met de mens.
De nauwe koppeling van digitale en fysieke wereld brengt nieuwe toepassingen met verstrekkende economische en sociale mogelijkheden. De eisen, die worden gesteld aan de bijbehorende techniek en de planning en het management van machine-naar-machine communicatie (M2M) zijn echter ook hoog.
M2M
Machine-naar-machine-communicatie was langere tijd een toekomstvisie en werd ook Ubiquittous Computing, Pervasive Computing en Ambient Intelligence genoemd. Nu wordt M2M als ‘het internet der dingen’ (en wel alledaagse zaken) realiteit. Daarbij gaat het niet alleen om goedkope, energiebesparende hardware en adequate communicatie protocollen, maar vooral om de enorme efficiëntie potentie voor het beheersen van grote maatschappelijke uitdagingen.
Het verschil tussen het simpel verzenden van meetwaarden en het ‘internet der dingen’ zit in de afstemming vanaf de basis: een naadloze en volledige integratie van hardware, diensten, principes van de architectuur en de standaards die de afgelopen jaren zijn gegroeid rond het wereldwijde web.
Apparaten krijgen een eigen internetadres en kunnen met internetprotocollen met elkaar samenspelen. Slimme apparaten kunnen zodoende via de web-browser of andere toepassingssoftware worden gecontroleerd of aangestuurd.
Efficiëntere productie
In de industrie helpen minisystemen met sensoren, processoren, geheugens, een netwerk en software de productie te optimaliseren, energie te besparen en de productie af te stemmen op de wensen van de klant.
Voor de productie betekent de koppeling van cellen en machines vooral meer flexibiliteit. Door uitwisseling van data tussen machines, producten, werkstukken en systemen kan de aansturing van de fabriek flexibel worden aangepast aan veranderingen in de eisen.
Ondernemingen kunnen hierdoor hun productieprocessen dynamisch aanpassen om de capaciteit en de grondstoffen zo optimaal mogelijk te benutten. Zelfs kleine series kunnen op deze manier sterk worden geïndividualiseerd bij toch een optimale productiviteit.
Wat voor velen toekomstmuziek lijkt, gebeurt al in het echt. Economische goederensystemen, machinedatabanken en personeelsplanning worden aan elkaar gekoppeld en op elkaar afgestemd.
Smart City
De veelvoud aan toepassingsgebieden voor de urbane M2M communicatie wordt tegenwoordig samengevat in het begrip Smart Cities. Deze toepassingen reiken van vliegtuig- en vlootbeheer tot parkeerplaatstoewijzing, controle van kaartautomaten en real-time bewaking van gebouwen, installaties en verkeer. Op dit moment zijn dit meestal nog gesloten systemen waarbij de verkregen data alleen beschikbaar zijn voor specifieke gebruikersgroepen. Deze denkwijze remt de innovatiepotentie die op dit gebied mogelijk is af.
Fraunhofer-FOKUS werkt aan een aantal open experimentele situaties en prototypes, waarmee nieuwe concepten worden uitgeprobeerd en op hun potentie worden bekeken. M2M toepassingen worden al ingezet op het gebied van logistiek, eEnergie, SmartHome, Facility Management, Smart Metering en eHealth.
Cloud
Op verschillende gebieden in het dagelijkse leven staan nog nieuwe, krachtige toepassingen en koppelingen te dringen. In dit verband worden cloud-diensten steeds belangrijker. BMW onderzoekt momenteel onder meer voorspellend energiemanagement, actieradiusanalyse voor elektrische voertuigen, maar ook real-time intelligente verkeersgeleiding. Voorwaarde voor een efficiëntieverhoging en een aantal andere zogenaamde Location-Based-Services zijn actuele en kwalitatief hoogwaardige data, die met Cloud-Sourcing worden verzameld en verwerkt.
Er ontstaan nieuwe kansen naarmate meer databronnen van verschillende industrieën worden gekoppeld aan een overkoepelend platform en daar kunnen worden verwerkt. Daarbij is het een belangrijke uitdaging om de beschikbare data te harmoniseren en vaste maatstaven voor kwaliteit vast te leggen. Het internet der dingen kan daarbij een belangrijke rol spelen.
Voortrekkers en beren op de weg
Het is nog onduidelijk welke branche deze belangrijke integratie functie zal invullen. Voor leidende systemen in de mobiliteit zouden automobielfabrikanten, verkeersorganisaties, spoorwegen, de luchtvaart maar ook telecommunicatie- en internetaanbieders of een coalitie van partners uit deze branche de aangewezen instanties zijn.
Met het internet der dingen ontstaan ook nieuwe uitdagingen voor de gerechtelijke macht. In de omgeving van politiek, wetenschap, industrie en media houdt zij zich bezig met vragen over technologie, maatschappij, economie, regulering op het gebied van informatie- en communicatietechnieken en media.