Ga naar hoofdinhoud

Sterkste transportband ter wereld heeft een vermogen van 58 MW (video’s)

Eenmaal bovengronds wordt het kopererts op een transportband overgeheveld om de laatste 6 km naar de distributiesilo te overbruggen (Foto: Tenova Takraf)

Eerder dit jaar is ’s werelds sterkste transportband in bedrijf gesteld. Niet alleen overtuigt dit stuk techniek door zijn hoogtemeters en zijn totale lengte, ook de aandrijvingen zijn imposant te noemen. De transportband van Tenova’s Takraf staat niet dichtbij, maar is onderdeel van het Codelco’s Chuquicamata Underground Project in Chili.

De Atacama woestijn in Chili is een van de droogste regio’s op aarde. Hier op een hoogte van 2.850 m boven zeeniveau bevindt zich een van de grootste en diepste ‘open-pit’ kopermijnen ter wereld.

Deze 100 jaar oude Chuquicamata mijn moest, door gebrek aan grondstoffen bovengronds, in 2015 omschakelen naar het delven van koper verder onder de grond. Om dat kopergesteente naar boven te krijgen werd ’s wereld krachtigste transportband aangelegd door Tenova Takraf.

Fors stijgingspercentage

Het imposante transportbandsysteem transporteert kopererts uit ondergrondse opslagruimtes naar de oppervlakte. Het eerste gedeelte gaat door een 7 km lange ondergrondse tunnel die een niet onbelangrijke verticale hoogte van bijna 1 km overwint. Een fors stijgingspercentage dus!

Het eerste gedeelte van de transportband komt uit een 7 km lange tunnel (foto: Tenova Takraf)

Eenmaal bovengronds wordt het kopererts op een transportband overgeheveld om de laatste 6 km naar de distributiesilo te overbruggen. Deze bovengrondse transportband overwint ook nog eens 287 hoogtemeters en is gebouwd op diverse brugconstructies.

11 keer 5 MW synchroonmotoren

Het ondergrondse transportsysteem bestaat uit twee transportbanden van ongeveer gelijke lengte elk met een vermogen van 20 MW. De transportband boven de grond is één systeem met een vermogen van 15 MW. Alle transportbanden beschikken over speciaal op maat gemaakte gearless aandrijvingen van ABB.

In totaal 11 motoren met elk een vermogen van 5 MW zorgen voor de aandrijving (Foto: ABB)

Het totale geïnstalleerde vermogen voor het gehele systeem, inclusief de diverse aanvoerbanden, bedraagt in totaal 58 MW, waarvan dus 11 aandrijvingen van 5 MW synchroonmotoren voor de grote transportbanden.

Efficiënter en betrouwbaarder

De aandrijvingen zonder tandwielkast hebben diverse voordelen. Zo is het aantal slijtdelen aanzienlijk minder. Ook zijn de efficiëntie en betrouwbaarheid hoger en is er minder onderhoud nodig.

Andere voordelen zijn een aanzienlijke vermindering van de ‘footprint’ en de totale uitstoot van de aandrijvingen. De CO2-uitstoot wordt zelfs met 66% verminderd in vergelijking met zware dieselvrachtwagens voor hetzelfde koperproductievolume.

Maximaal 11.000 ton per uur

Een andere belangrijke prestatie is de montage van een nieuw ontwikkelde staalkoord-transportband, de ST10000, in een bergopwaartse tunneltransporteur. Dit is het allereerste transportsysteem ter wereld dat gebruik maakt van deze innovatieve staalkoord-transport-technologie. Hiermee wordt een maximale capaciteit mogelijk van 11.000 ton per uur aan kopererts.  

Ook nieuwsgierig naar hoe ABB deze gearless transportband-aandrijvingen voor Tenova’s Takraf heeft maakt? Kijk dan naar de volgende spectaculaire video:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven